Bio-boya devrimi: Boya yerine bakteri
Fransa’da yürütülen bir araştırmada elde edilen ilk sonuçlara göre pigment üreten bakteriler sentetik boyaların yerini alabilir.
Fransa’da yürütülen bir araştırmada elde edilen ilk sonuçlara göre pigment üreten bakteriler sentetik boyaların yerini alabilir.
Günümüzde kıyafetlerimizin büyük bir çoğunluğu petrokimyasal boyalar ile renklendiriliyor. Fransa’da yeni bir girişim olarak başlatılan Pili adlı kuruluş, üretimi çevre için oldukça büyük maliyet oluşturan petrokimyasal boyaların yerine sadece şekerin hammadde olarak kullanıldığı bir bakteriyi kullanmayı hedefliyor.
Pili’nin kurucularından biri olan Thomas Landrain bundan üç sene kadar önce La Paillasse adını verdikleri laboratuvarda kalem içinde mürekkep üretecek bakteri kültürleri üzerinde çalışıyorlardı. Landrain ve ekibi şeker ile beslenen Streptomyces bakteriden mavi boya elde etmeyi başarmıştı.
Daha sonra araştırmalar geliştirilerek bir yazıcıda bio-mürekkep kullanıldı. Bu aşamadan sonra araştırmalarda farklı renkler üretilmesi üzerinde yoğunlaştı ve sonuç olarak Streptomyces ve diğer tür bakterilerden kırmızı, sarı, turuncu ve mor renkler elde edilebildi.
Ekibin şu andaki çalışmaları ise bakterilerin petrokimyasal boyaların yerini alıp alamayacağı. Landrain bunun mümkün olduğunu ve petrokimya endüstrisinin olmadığı bir dünyayı hayal etmeye başladıklarını söylüyor.
Kuzey Karolina Eyalet Üniversitesinden Harold Freeman da günümüzdeki boyaların tahriş edici maddeler taşıdığını, bio-boyaların ise hiçbir zararlı madde üretmediğini ifade ediyor.
Bakterilerin kullanılacağı sektörün adı da hazır: Sentetik Biyoloji. Birçok bilim insanı bu alanı şu andaki tüketim alışkanlıklarımızı tamamen değiştireceği devrimsel bir gelişme potansiyeline sahip olarak nitelendiriyor.
BOYAMA İŞLEMİ
Şu anda kullanılan tekniklerle bakteriler boyanacak kumaşın üzerine serpiliyor. Yeterli bakteri nüfusu olduğunda şekerle beslenen bakteriler kumaşı boyuyor. Kumaşa daha sonra ısı verilerek bakteriler öldürülüyor ve sabit bir renge ulaşılıyor.
Bilim insanları bu işlemin her yıl milyonlarca ton petrokimyasal boya kullanan tekstil sektörünün ihtiyaçlarını karşılayabilecek bir düzeye ulaşmayı hedefliyor.