BM: 821 milyon kişi açlık çekiyor
Birleşmiş Milletler, 2017 yılında iklimle bağlantılı felaketlerin aç insanların sayısının arttırdığını belirtti.
Birleşmiş Milletler, 2017 yılında iklimle bağlantılı felaketlerin aç insanların sayısının arttırdığını belirtti.
Son üç yıldır, kronik bir şekilde beslenme sorunu yaşayan insanların sayısı sürekli artıyor. Önceki yıllarda, azalma yönünde eğilim vardı.
BM’nin beş kurumu tarafından yayınlanan ortak rapora göre hava sıcaklıklarının zirve yapması, yine iklimle bağlantılı olarak su baskınları veya kuraklık “ağır beslenme krizlerinin temel nedenlerinden biri” olduğunu kaydetti.
2017 yılında açlık çekenlerin sayısı 821 milyon olarak hesaplandı. 2016 yılında bu sayı 804 milyondu. Afrika, en fazla etkilenen bölge olarak dikkat çekiyor. Bu kıta nüfusunun yüzde 21’i aç. Bununla birlikte Asya nüfusunun yüzde 11.4’ü, Latin Amerika ve Karayipler nüfusunun yüzde 6.1’i, Okyanusya’nın yüzde 7’si, Kuzey Amerika ve Avrupa nüfusunun yüzde 2.5’i açlık çekiyor.
Rapor, BM Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), BM Çocuk Fonu (UNICEF), Dünya Gıda Programı (PAM) ve Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından hazırlandı.
Rapora göre Avrupa’da iki ülke diğerlerine göre daha fazla aç nüfus barındırıyor: Arnavutluk nüfusunun yüzde 5.5’i ve Sırbistan nüfusunun yüzde 5.6’sı.
Dünya ölçeğinde ele alındığında, aç karınların sayısı 2017 yılında, on yıl önceki düzeye geriledi.
Raporda, “Güney Amerika’daki durumun kötüleşmesinden endişeliyiz” derken, mevcut durumda beslenme krizinin en ağır yaşandığı bölgenin Yemen olduğu belirtildi. Rapora göre Yemen nüfusunun yüzde 34’i açlık çekiyor.