BM’den veremi sonlandırmak için 2030 hedefi
Birleşmiş Milletler (BM), 2016 yılında dünyada 1,7 milyon kişinin yaşamını yitirmesine yol açan verem hastalığından ölümlere son verilebilmesi için anlaşmaya vardı.
Birleşmiş Milletler (BM), 2016 yılında dünyada 1,7 milyon kişinin yaşamını yitirmesine yol açan verem hastalığından ölümlere son verilebilmesi için anlaşmaya vardı.
BM üyesi ülkelerin üzerinde vardığı anlaşmaya göre, 2030 yılına kadar verem (tüberküloz) ölümlerine yol açan salgına son verilmesi hedefleniyor.
26 Eylül’de BM’nin yıllık Genel Kurulu’nda onaylanması beklenen uzlaşı kapsamında, her yıl veremle mücadele için en az 13 milyar dolarlık bir fonun toplanması gerekiyor.
YOKSUL ÜLKELERİN İLAÇLARA ERİŞİMİNİN SAĞLANMASI
BM ülkelerinin aylar süren tartışmalar sonunda kabul ettiği veremden ölümlere son verme hedefinin kabulüne ilişkin uzlaşıya kolay ulaşılmadığı belirtiliyor. Dün kabul edilen deklarasyonda, yoksul ülkelerin verem tedavisi için gerekli olan ilaçlara daha ucuz fiyatlarla erişiminin sağlanması isteniyor.
Temmuz ayındaki müzakerelerde ise, Güney Afrika Cumhuriyeti tarafından öne çıkarılan bu talebin Amerika Birleşik Devletleri (ABD) tarafından sınırlandırılmak istendiği öğrenilmişti. Bu talebin gerçekleşmesinde Sınır Tanımayan Doktorlar Örgütü (MSF) başta olmak üzere birçok insani yardım kuruluşunun baskıları sayesinde deklarasyona girdiği bildiriliyor. Kimi kurumlar, ABD’deki ilaç sanayinin kazancının korunmak istendiği eleştirisinde bulunuyor.
ARAŞTIRMALARIN GİDERLERİ ÜÇ KATINA ÇIKARILACAK
Veremle mücadele kapsamında BM üyesi ülkelerin yapılacak araştırma çalışmalarına daha fazla kaynak aktarması öngörülüyor.
Halen yıllık 700 milyon dolar olan araştırma faaliyetlerinin 2 milyar dolara çıkarılması isteniyor.
MSF adına yapılan açıklamada ise, BM üyelerinin vardığı anlaşmanın önemli olduğu vurgulandı. MSF Temsilcisi Sharonann Lynch, özellikle verem tedavisinde kullanılacak patentli ilaçların jeneriklerinin imalatına ağırlık verilmesinin önemine dikkat çekti.
BULAŞICI HASTALIKLARDAN ÖLÜMLERDE AİDS’İ GERİDE BIRAKTI
BM’ye bağlı Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından yayınlanan son raporda, veremin AIDS’i geçerek en fazla ölüme yol açan bulaşıcı hastalık olduğuna yer verilmişti. 2016 yılında 10,4 milyon kişinin vereme yakalandığı tahmin edilirken, bu kişilerden 1,7 milyonu hayatını kaybetmişti.