BM: Mikro-plastikler ciddi tehdit oluşturuyor
Yarın Kenya’da başlayacak BM Çevre Assamblesi’nde yayınlanacak bir rapora göre, karaların yanı sıra denizlerdeki plastik çöp parçacıkları insan ve canlı türleri için ciddi tehdit oluşturuyor.
Yarın Kenya’da başlayacak BM Çevre Assamblesi’nde yayınlanacak bir rapora göre, karaların yanı sıra denizlerdeki plastik çöp parçacıkları insan ve canlı türleri için ciddi tehdit oluşturuyor.
Birleşmiş Milletler (BM) tarafından hazırlanan ve yarın Kenya’da başlayacak BM Çevre Assamblesi’nde açıklanacak rapora göre, 2004-2014 yılları arasında plastik üretimi yüzde 38 artış gösterdi. Çevre Projesi başlıklı rapora göre, aynı dönemde çöp olarak denizlere atılan ve önemli bir kısmı 5 milimetreden küçük olan mikro-plastiklerde de artış yaşanıyor.
Buna göre, 2010 yılında 4,8 milyon ile 12,7 milyon ton arasında plastik denizlere dökülmüştü. Bu maddelerin önemli bir kısmının balinalar, balıklar ve diğer deniz canlılarınca yendiği tahmin edilirken, milyarlarca canlıyı tehdit ediyor.
Bilim insanlarının görüşlerine de yer verilen rapora göre, plastik parçacıklar deniz canlılarının üreme yetilerini zayıflatırken, insanlarda da kısırlık veya genetik bozukluklara yol açabiliyor. İnsanların plastik parçacıkları hava yoluyla veya bu parçacıkları yutmuş canlıların etini tüketmesi nedeniyle kimyasal maddelerden etkilenmesinden endişe ediliyor.
Benzer şekilde hava yoluyla akciğerlere bulaşan plastik parçacıkların sağlık için ciddi tehlikeler oluşturması söz konusu.
Mikro-plastiklerin en fazla görüldüğü yerlerin başında Doğu Asya bulunuyor. Japonya ve çevresindeki denizlerde bulunan plastik oranı diğer yerlere oranla 27 kat daha fazla.
Pasifik Okyanusu’nda ‘Great Pacific Garbage Patch’ adı verilen bir alanın tümüyle çöplerden oluştuğu bilinirken, birçok bölgede çöplerin geniş alanlarda biriktikleri ortaya çıkmıştı.
Plastik çöplerin karada doğaya karışma süresi 400 yıl civarında hesaplanırken, denizlerde daha çok canlı türlerine verdiği zarar nedeniyle endişe yaratıyor.