BM‘nin sürdürülebilir bir kalkınma için 17 temel hedefi

BM Sürdürülebilir Kalkınma Zirvesi'nde’ 2030 yılına kadar ‘daha yaşanabilir bir Dünya’ için belirlenen hedefler kabul edildi.

Birleşmiş Milletler Genel Merkezi'nde Cuma günü başlayan 150’nin üzerinde dünya liderinin katılımıyla düzenlenen ‘Sürdürülebilir Kalkınma Zirvesi'nde’ 2030 yılına kadar ‘daha yaşanabilir bir Dünya’ için belirlenen hedefler kabul edildi. Zirvede kabul edilen hedefler arasında 17 temel ve 169 ‘alt başlık hedefi’ bulunuyor.  

BM’nin 2030 hedefleri doğrultusunda sürdürülebilir kalkınma programıyla üzerinde en çok yoğunlaşılan konu yoksullukla mücadele olacak. Dünyanın doğal kaynaklarının sınırlı olduğu ve iklimsel değişiklikler nedeniyle önümüzdeki on yıllarda zor dönemler yaşanacağı bilince çıkarılmışken, kaynakların sürdürülebilir ve adil bir şekilde kullanımına özel önem veriliyor. Ayrıca ekonomik büyüme, eğitim, sağlık, sosyal koruma ve işsizlik gibi birçok temel hedef öne çıkarılıyor.

Sürdürülebilir bir kalkınma için kadına yönelik şiddetin azaltılması, kız-erkek öğrencilerin eşit ve daha kaliteli bir eğitim sisteminde eğitim almaları, bebek ölümlerinin azaltılması gibi hedefler de dikkat çekiyor.

193 ÜLKENİN OYUYLA KABUL EDİLDİ

BM’ye üye 193 üye ülke tarafından kabul edilen ‘Dünyamızı Dönüştürmek: 2030 Sürdürülebilir Kalkınma Gündemi’ başlıklı anlaşma, bir bildiri, 17 sürdürülebilir kalkınma hedefi ve uygulama ile bu hedeflere ulaşılması için yapılacakları içeren 169 alt başlıktan oluşuyor. Sürdürülebilir kalkınma hedefleri, 2002 Dünya Zirvesi, 2010 Binyıl Kalkınma Hedefleri Zirvesi ve 2012 Rio Konferansı’nda kabul edilen ve dünyanın dört bir yanından sivil toplum kuruluşlarının da katkılarıyla belirlendi.

SÜRDÜRÜLEBİLİR KALKINMA İÇİN 17 TEMEL HEDEF

BM’nin yeni hedefleri zengin, yoksul ya da orta gelirli ayrımı yapılmadan tüm dünya ülkeleri için geçerli ve 2000 yılındaki Milenyum Hedefleri’nin devamı olarak görülüyor. BM’nin yeni 17 hedefi şunlar:

1. Dünyanın tüm ülkelerinde yoksulluğu sona erdirmek.

2. Açlığı bitirmek; gıda güvenliğini sağlamak; beslenme imkanlarını geliştirmek ve sürdürülebilir tarımı desteklemek.

3. Tüm insanların sağlıklı bir yaşam sürmelerini ve herkesin her yaşta refahını sağlamak. Özellikle bebek ölümlerini azaltmak.

4. Kız ve erkek çocuklara eşit ve kaliteli eğitim sağlamak; herkese yaşam boyu eğitim imkanı tanımak.  

5. Hijyenik ve sağlıklı suya ulaşımı sağlamak.

6. Cinsiyet eşitliğini sağlamak, kadın şiddetine son vermek ve kadın ve kız çocuklarının toplumsal konumlarını güçlendirmek

7. Güvenilir, sürdürülebilir ve modern enerji üretimini sağlamak 

8. Ekonomik kalkınmayı sağlarken, diğer yandan üretici istihdamı ve insan onuruna yakışır bir şekilde yapılmasını güvence altına almak

9. Dayanıklı altyapı inşa etmek, sürdürülebilir ve kapsayıcı sanayileşmeyi ve yeni buluşları  teşvik etmek 

10. Ülkelerin içinde veya kendi aralarındaki eşitsizlikleri azaltmak 

11. Kentlerde halka kaliteli ve ucuz toplu ulaşım ve toplu konut sağlamak

12. Sürdürülebilir tüketimi ve üretimi sağlamak, gıda israfına son vermek.

13. İklim değişiklikleri ve etkileri ile mücadele için acil olarak adımlar atmak.

14. Okyanusları, denizleri ve deniz kaynaklarını sürdürülebilir kalkınma için korumak ve sürdürülebilir şekilde kullanmalarını sağlamak.

15. Karasal ekosistemleri korumak, restore etmek ve sürdürülebilir kullanımını sağlamak; ormanların sürdürülebilir kullanımını sağlarken çölleşme ile mücadele etmek; toprakların verimlilik kaybını durdurmak.

 16. Sürdürülebilir kalkınma için barışçı ve herkesi kucaklayan çözümlere dönük olarak toplumları teşvik etmek, herkesin adalete erişimini sağlamak; her seviyede etkin, hesap verebilir ve kucaklayıcı kurumların inşa edilmesi.

17. Sürdürülebilir kalkınma için küresel işbirliğinin icra araçlarını güçlendirmek ve küresel ortaklığı yeniden canlandırmak.