BM uyardı: Ateşle oynuyoruz, iklim hedefi neredeyse öldü

Birleşmiş Milletler Çevre Programı'nın (UNEP) yayınladığı yeni rapor, mevcut iklim politikalarının yüzyıl sonunda dünyayı 3,1°C'lik "felaket boyutunda" bir ısınmaya sürükleyeceğini ortaya koydu.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, dünya liderlerine hitaben "ateşle oynuyoruz" uyarısında bulunarak, küresel sıcaklık artışını 1,5°C'nin altında tutmak için artık vakit kalmadığını belirtti.

BM, geçtiğimiz yıl iklim hedeflerine yönelik ilerlemenin neredeyse durduğunu, bu nedenle ülkelerin emisyon azaltımı konusunda "kuantum sıçraması" yapması gerektiğini vurguluyor. Aksi takdirde, 1,5°C hedefi "yakında yok olacak." 

Paris Anlaşması'nda belirlenen bu sınırın aşılmaması için ülkelerin, 2030’a kadar emisyonlarını %42, 2035’e kadar ise %57 oranında azaltmaları gerektiği ifade ediliyor. BM, bu hedeflerin gerçekleşebilmesi için ülkelerin yeni iklim hedeflerini şubat ayına kadar sunarak somut adımlar atmaları gerektiğini belirtiyor.

UNEP İcra Direktörü Inger Andersen, "Görülmemiş bir hız ve kapsamda küresel seferberlik başlatılmalı" diyerek, aksi takdirde 1,5°C hedefinin "ölü" sayılabileceği konusunda uyardı. 

Raporda, 2023'te dünya çapında 57,1 gigaton CO2 eşdeğeri sera gazı salınımı gerçekleştiği, ancak artışın yavaşladığına dikkat çekildi. BM, bu artışı durdurmanın hâlâ mümkün olduğunu belirterek, özellikle güneş ve rüzgar enerjisine geçişin hızlanması ve karbon yutaklarının korunmasının şart olduğunu vurguluyor.

COP29 zirvesine kısa süre kala yayımlanan rapor, iklim krizine yönelik mali destek ve gelişmekte olan ülkelere teknoloji aktarımı konularının, zengin ülkeler için de önemli bir sorumluluk olduğunun altını çiziyor.