"Polenleşme olmadan besin güvenliği imkansız"

Birleşmiş Milletlerin Tarım ve Gıda örgütü FAO ve Avrupa Birliği, başta arılar olmak üzere polenleyici böceklerin korunması için küresel eylem çağrısında bulundu.

FAO Genel Müdürü Jose Graziano da Silva, Slovenya’daki Dünya Arılar Günü dolasıyla düzenlenen bir konferansta, “Eğer polenleyicilerimiz yoksa bir beslenme güvenliğine sahip olmak da mümkün değil” dedi.

Birleşmiş Milletler, arılar ve diğer polenleyicilerin korunmasının önemine vurgu yapmak amacıyla Slovenya’nın önerisi üzerine 20 Mayıs’ı Dünya Arılar Günü ilan etti. Sözkonusu gün, 1734 ve 1773 yılları arasında yaşayan Slovenyalı modern arıcılığın öncüsü Anton Jansa’nın doğum gününe denk geliyor.

Jose Graziano da Silva, “Polenleyiciler, yediğimiz gıda ve ürünlerin çoğundan sorumludurlar” dedi. Silva’ya göre böcek ilaçları, ormanlık alanlar ve faunanın azalmasının etkilerine karşı mücadele etmek için dünyanın “biyoçeşitliliği genişletme ve korumanın yollarını bulması” gerekiyor. Silva, polenleyiciler arasında en fazla etkilenenin arılar olduğuna dikkat çekti.

POLENLEYİCİLERİN YÜZDE 40’I YOK OLMA TEHDİDİ ALTINDA

Arılar, dünyada tarım ürünlerinin yüzde 90’nın polenlenmesine katkıda bulunuyor. Ancak son yıllarda çok sayıda arı, özellikle böcek ilaçlarından kaynaklı olarak yok oldu.

BM’ye göre başta arılar ve kelebekler olmak üzere omurgasız polenleyicilerin yüzde 40’ı küresel ölçekte yok olma tehdidi altında bulunuyor. Slovenya’daki toplantıda hazır bulunan Avrupa Birliği Çevre Komiseri Karmenu Vella, komisyonun 1 Haziran’da polenleyicileri korumak için bir eylem planı sunacağını açıkladı.

İçinde bulunduğumuz Mayıs ayında, Avrupa Birliği Mahkemesi, 2013 yılında kullanımı kısıtlanan üç neonikotinin (clothianidin, thiamethoxam ve imidacloprid) yeniden doğruladı. Bu üç bcöcek ilacı arılar için zararlı görülüyor. Üreticiler olan Bayer ve Syngenta, kısıtlamaya karşı çıkarak, itirazda bulunmuştu. Mahkeme, her iki şirketin itirazını reddetti.