BM'ye göre çok az ülke iklim konusunda yeni taahhütlerde bulundu
Birlemiş Milletler’e göre 2015 Paris Anlaşması kapsamında yaklaşık 200 imza sahibi ülkenin çok azı iklim değişikliği ile mücadelede yeni taahhütlerde bulundu.
Birlemiş Milletler’e göre 2015 Paris Anlaşması kapsamında yaklaşık 200 imza sahibi ülkenin çok azı iklim değişikliği ile mücadelede yeni taahhütlerde bulundu.
BM iklim yöneticisi Patricia Espinosa, ülkelerin yalnızca yarısından biraz fazlası yeni iklim taahhütlerini sunduğu endişesini dile getirdi.
2015 Paris Anlaşması uyarınca, yaklaşık 200 imza sahibinin her birinin, 2020'nin sonundan önce, iklim değişikliğine karşı mücadeledeki taahhütlerinin "Ulusal Olarak Belirlenmiş Katkı" (NDC) adı verilen gözden geçirilmiş bir versiyonunu sunması gerekiyordu.
Ancak Covid-19 salgını ve Glasgow'daki COP26 iklim konferansının bir yıl ertelenmesi nedeniyle, birçok hükümet son teslim tarihlerini karşılamayacaklarını bildirdi.
AB hariç, aralarında büyük karbon emisyonlarında bulunan ülkelerin de olduğu sadece 75 ülke, 1 Ocak itibariyle yeni NDC'lerini sundu.
BM, taahhütlerin COP26'dan önce yayınlanacak genel değerlendirmede dikkate alınabilmesi için 30 Temmuz olarak yeni bir son tarih belirlemişti.
Cuma günü itibarıyla sadece 110 ülke revize edilmiş taahhütlerini masaya yatırdı.
Patricia Espinosa, ocak ayına kıyasla "olumlu bir karşılaştırma", ancak "yine de tatmin edici olmaktan uzak" dedi.
Espinosa’ya göre şubat ayında sunulan 75 revize taahhüdün ilk değerlendirmesi, "ortak çabaların eşit olmaktan uzak olduğunu gösterdi."
Böylece, yeni katkıların birleşik etkisi, 2010’a kıyasla 2030 yılına kadar sera gazı emisyonlarında yüzde 1'den daha az bir azalma ortaya çıkaracak.
Mevcut taahhütler, Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli (IPCC) uzmanlarının tahmin ettiği 1,5 °C'nin altında kalmak için gerekli olan yüzde 45'lik azalma ihtiyacından çok uzak duruyor.
Sunulan yeni NDC'ler arasında, Joe Biden ile birlikte Paris İklim Anlaşması’na geri dönen Amerika Birleşik Devletleri ile Kanada da var. Ancak 2060 yılına kadar nötr karbon olmayı taahhüt eden Çin, kendi başvurusunu yapmadı Benzer şekilde Hindistan veya Güney Afrika yeni taahhütlerini sunmadı.