Bonn’da BM ve UNESCO’ya ‘Sur’a sahip çık’ çağrısı

AKP’nin tarihi Sur ilçesinin yıkımı, Almanya’nın Bonn kentinde bulunan BM ve UNESCO önünde protesto edildi. HDK tarafından yapılan eylemde yapılan konuşmalarda, “Palmira’da İŞİD, Sur’da AKP” denilerek, BM’nin girişimlerde bulunma çağrısı yapıldı

Almanya’nın Bonn kentinde, 2015 yılında Dünya Miras Komitesi’nin yaptığı 39’ncü toplantısında, Kültürel Peyzajı Dünya Merası koruma altına alınan  Diyarbakır Kalesi( Sur) ve Hevsel Bahçeleri AKP tarafından yıkılarak, 7 bin yıllık tarih yok ediliyor. Bütün  girişimlere rağmen AKP’nin yıkım ve talan politikaları sürerken HDK-E üyeleri de, Almanya’nın Bonn kentinde şubeleri bulunan Birleşmiş Milletler(BM) ve UNESCO binaları önünde düzenlediği bir gösteriyle AKP tarafından yıkılan Sur’a sahip çıkma çağrısı yapıldı. “Palmira’da İŞİD, Sur’da AKP” sloganıyla yapılan protesto gösteriye çok sayıda kişi katılarak, taşıdıkları dövizlerle AKP’nin politikalarını kınayarak, BM ve UNESCO yetkilerine sahip çıkma çağrısında bulundu. Eylemde oluşturulan bir heyet ile Sur’un tarihi ve AKP’nin talanı içeren  bir dosya yetkililere sunuldu.

‘TÜRK DEVLETİ SOYKIRIM UYGULUYOR’

Protesto gösterisinde, Kürdistan Tatort adına Holger Deilkp, bir konuşma yaparak, AKP’nin politikalarını sert bir dille eleştirdi. Konuşmasına Sur’un 7 bin yıllık tarihine değinerek, başlayan Deilkp, “Sur içi ve kalesi günümüzde kentsel tarihin gelişimi ve birikimini tün dünya evleriyle simgeleyen ender kentlerden biridir. Bu tarihsel yerleşim yeri M. Ö 5000 yıllarında gerçekleşmiştir” dedi.

Türk devletinin bu kadim kentinin büyük bir bölümünü yok ettiğini hatırlatan Deilkp, devamla şunları söyledi: "Türk Cumhuriyeti, 2015-2016  yıllarında bu kadim şehrin önemli bir kısmını yok etmiştir. BM’nin raporlarına göre bunun ağır silahlarla yapıldığı teyit edilmiştir. Tarihi, kültürel veya dini olan önemli en az yedi  bölgenin de zarar görüldüğünü bildirilmiştir. ‘Suriçi kentsel Arkeolojik Alan’ olarak adlandırılan alan eşsiz sokaklarını ve fiziksel yapısını kaybetmiştir. En son seçimlerde bu bölgede yaşayan halkın yüzde 90 civarında HDP’ye oy vermiştir. Bu aynı zamanda siyasal bir tasfiye amacını da taşımaktadır.”

Deilkp, BM ve UNESCO yetkililerine de çağrıda bulunarak, girişimlerde bulunması gerektiği vurgusunda bulundu.

‘YIKIMA KARŞI DURMALIYIZ’

HDK adına bir konuşma yapan Av. Mahmut Şakar ise tarihi yok edilmek istendiğini belirterek,” AKP, Kürt tarihini ve kültürünü ortadan kaldırmak istiyor. Bu bir  kültürel soykırımdır. Ortak mirasın ortadan kaldırılmasıdır. Onun için BM, UNESCO etkili bir şekilde devreye girmesini talep ediyoruz. Halkımız ve dostlarımızdan da bu yıkıma karşı Avrupa ve ülkede karşı çıkması ve protesto etmeleridir” şeklinde konuştu.