Brüksel’de Kürt köyü kuruldu!

Brüksel’de devam eden Kürdistan Kültür Haftası çerçevesinde kurulan mini bir köy ile Kürt kültürü sergileniyor. Birçok tarihi eserlerin bulunduğu köyün kurucularından sanatçı Amele Can, “Amacımız Kürt kültürü yansıtmak” dedi.

Belçika’nın Başkenti Brüksel’de ilki 2014 yılında yapılan Kürdistan Kültür Haftası’nın 4’ncüsü bu yıl yapılıyor. Belçika Kürt Enstitüsü, KNK, NAV-BEL, Belçika Ermeni Ulusal Komitesi gibi kurumların organize ettiği Kürdistan Kültür Haftası, devam ediyor. Brüksel Belediyesi’nin katkılarıyla yapılan etkinlik, Brüksel'deki Grande Place yakınındaki İspanya Meydanı'nda (Place d'Espagne) düzenleniyor. Etkinlik çerçevesinde, kurulan minyatür Kürt köyü ile Kürdistan’daki temsili tarihi eserlerin yanı sıra gündelik yaşam sergileniyor. Etkinliğin yapıldığı İspanya meydanı adete açık hava müzesine dönüşmüş durumda.

Bu alanda, İshak Paşa Sarayı, Hasankeyf, Amed Surları, Malabat Köprüsü, Laleş, Süryani Kilisesi, Dört Ayaklı Minare’nin de aralarında olduğu onlarca tarihi eserin maketleri sergileniyor.

Etkinlikte, halk dansları, tiyatro, müzik ve Kürt sanatçıların konserleri sabah saatlerinde başlayıp, geç saatlere kadar devam ediyor. Her gün yüzlerce kişi tarafından ziyaret edilen etkinlikte kurulan kıl çadırı ve bu maketler her kesin ilgi odağı oluyor. Kürt köyü ve tarihi maketlerin kurulmasını organize eden TEV-ÇAND sanatçılarından Amele Can, amaçları Kürdistan’daki tarihi eserleri ve kültürü, Brüksellilere tanıtmak olduğunu söylüyor.

‘KÜRDİSTAN MEDENİYETİNİ GÖSTERİYORUZ’

Sanatçı Amele Can, Brüksel’de her yıl böylesi bir etkinliğin yapılması önemli olduğunu belirterek ”Her yıl bu etkinliğe katılıyorum. Daha önceleri küçük ve bir kıl çadırla katılıyorduk. Ancak bu yıl daha farklı bir konsept ile geldik. Çok kolaylıkla diyebiliriz ki biz bu yıl Kürdistan medeniyetini Brüksel’de gerek halkımıza gerek ise burada yaşayan insanlara sunuyoruz. Ülkesinde uzan olan birçok insanımız bu eserler arasında dolaşıyor, onları görme şansına kavuşuyor. Kendi ülkesini yeniden yaşıyor, duygulanıp, geçmişe gediyor. İnsanlarımız, burada sevinip, hüzünlendiler. Kısacası diyebiliriz ki, bir nebzede olsa geçmişe gittiler” diye konuştu.

‘İSHAK PAŞA SARAYI İÇİN 50 BİN TAŞ KULLANILDI’

İshak Paşa Sarayı, Hasankeyf, Amed Surları, Malabadî Köprüsü, Laleş, Süryani Klisesi, Dört Ayaklı Minare’nin de aralarında olduğu 70 civarında heykeli bu köyde gösterdiklerini belirten sanatçı, devamla şunları söyledi:” bu maketleri büyük bir sıkıntı içerisinde hazırladık. Bizim sabit olarak çalıştığımız bir atölyemiz yok. Sanatçı Yılmaz arkadaşım ile birlikte Dortmund’da bir dernekte bütün bunları yaptık. İmkansızlar içerisinde 3 ay içerisinde hazırladık. Büyük bir emek ve çaba ile yapıldı. Örnek olarak, İshak Paşa Sarayı, 50 bin taş kullanıldı. Bütün bu küçük taşlar tek tek yerleştirilerek, yapıldı. Bütün eserlerin orijinal görünmesi için bütün detaylarla uğraşıldı. Amacım Ortadoğu ve özellikle de arkeolojilerle ortaya çıkan Mezopotamya medeniyeti ve heykellerinin maketlerini yapmaktır.”

Kürdistan Kültür Haftası bugün yapılacak bir çok sanatsal etkinliklerin ardından akşam saatlerinde müzik dinletisiyle son bulacak.