Buğday samanı yarının yakıtı mı?
Doğal ve yenilenebilir bir madde olan buğday samanı, yakında araçlarda yakıta dönüştürülebilecek.
Doğal ve yenilenebilir bir madde olan buğday samanı, yakında araçlarda yakıta dönüştürülebilecek.
İspanya’nın kuzeyindeki bir merkezde, kimyacılar ve biyologlar, buğday samanından yakıt elde etmek için çalışıyor.
Bu çalışma, bir Avrupa araştırma programı kapsamında yapılıyor. Bilim insanları, biyobütanol üretmek için saman kullanıyor.
Araştırmacılara göre buğday samanı, daha yeşil, daha kalıcı ve biyodiesel ya da etanol gibi tüm diğer biyoyakıtlardan daha ucuz bir alternatif olmak için iddialı bir aday durumunda.
Euronews’in haberine göre Aoiz kentindeki National Renewable Energy Center (CENER) bünyesinde kimyacı olan Ines del Campo, “Eğer mevcut biyoyakıtları ile kıyaslanırsa, bütanol daha ağır bir alkoldür. Bu da, daha az uçucu olduğu anlamına geliyor. Ve bu, gaz emisyonlarını azaltıyor ve benzin istasyonları ya da fabrikalarda daha zayıf bir uçuculuk ortaya çıkarıyor” dedi.
Laboratuvar denemeleri elde edilen bütanolün, yüzde 40 diesel ve yüzde 16 benzin ile karıştırılabileceğini kanıtladı. Geriye, bilimsel olarak, bütanolün araçlarda kullanılması için ne kadar zamana ihtiyaç olduğu sorunu kalıyor.
Biyokimyacı Edward Timothy, “Bunu yapmak için teknoloji var. Kilit mesele, şimdi üretim maliyetini düşürmektir. Bu ticari talebe yanıt vermek, 5 ila 10 yıl alacak. Ayrıca regülasyonun taleplerine de yanıt vermek gerekecek. Regülasyonlar ticari talepler değişmediği sürece değişmeyecekler” diye belirtti.
Bilim insanları çalışmalarının Avrupa Birliği’nin 2020 yılına kadar toplam yakıt tüketiminde yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımını yüzde 10 çıkarma hedefine katkı sunacağını umuyor.