Büyük Tuz Gölü en düşük seviyesinde

Amerika kıtasının en büyük göllerinden biri olan Büyük Tuz Gölü, bugüne kadarki en düşük seviyesine ulaştı. Büyük Tuz Gölü, ABD’nin tüm batısında olduğu gibi küresel ısınma ile ağırlaşan kronik bir kuraklığın mağduru oldu.

Utah'ın Büyük Tuz Gölü bu hafta, ilk Mormonların Salt Lake City bölgesine geldiği 1847'de ölçümlerin alınmasından bu yana en düşük seviyesine ulaştı.

Yetkililer, kronik kuraklığın iklim değişikliklerinin etkisiyle daha da kötü bir hal aldığını kaydetti.

Amerikan Jeofizik Enstitüsü (USGS), gölde yaşanan tarihi rekorun ilk kez Ekim 2021'de kırıldığını hatırlattı.

Utah Doğal Kaynaklar Servisi Direktörü Joel Ferry, "Bu, kırmayı sevdiğimiz türden bir rekor değil. Bu hayati kaynağın korunmasına ve muhafaza edilmesine yardımcı olmak için acil eylem gerekiyor” dedi.

USGS, geçmiş verilere dayanarak, "gölün seviyesinin sonbahar veya kış başlarına kadar düşmeye devam edeceğini” belirtti.

Utah yetkilileri, yaşanan olayın ekonomi ve çevre üzerindeki etkisi konusunda endişeli.

Tahminlerine göre, Büyük Tuz Gölü, ister madencilik endüstrisi, balık yetiştiriciliği veya turistik faaliyetler olsun, yerel ekonomiye yılda 1,3 milyar dolarlık katkı sağlıyor.

Daha da endişe verici olan, gölün azalması, buradan geçen birçok göçmen kuş türünü de tehdit ediyor ve yerel nüfus açısından sağlık yansımaları da olabilir.

Bilim insanları son zamanlarda gölün dibini kaplayan arsenik bakımından zengin tortular konusunda da uyarılarda bulunuyor.

Zira tortular rüzgarla taşınabilir. Gölün yüzeyi aşırı derecede küçülürse tortuları soluyan insanlar zehirlenme riski altında bulunuyor.

ABD’nin batısının neredeyse tamamı, nehirlerin akışını azaltan, göller ve rezervuarların seviyesini önemli ölçüde düşüren olağanüstü bir kuraklığın pençesinde bulunuyor.

İklim bilimciler, daha önce de bölgede yirmi yıldan fazla süren kuraklıklar yaşandığını belirtirken, mevcut durumda büyük ölçüde insan faaliyetlerinin neden olduğu artan sıcaklıklarla birleşen fenomenin, bölgeyi dönüştürmekte olduğu uyarısında bulunuyor.