Buzullar eridikten sonraki dünya hali!

Buzullar eridikten sonraki dünya hali!

National Geographic dergisi, dünyanın bir bölümünü kaplayan buzulların erimesi ile bikte dünyanın alacağı son halin haritasını yayınladı. Dergi, iklim değişikliğinin olumsuz etkilerinden biri olan, buzulların erimesinin dünyada yaşayan bütün canlıların hayatını nasıl etkileyeceği ve kıtaların hangi bölümünün 2100 yılına kadar su altında kalacağına ilişkin yaptığı çalışmayı yayınladı.

“Gezegenimizin geleceği, toz pembe değil” diye yazan dergi, 2012 yılında dünya atmosferine bırakılan sıkıştırılmış gaz oranının en yüksek seviyeye ulaşması ile birlikte tehlike çanlarının çaldığını kaydetti.

Bilim insanlarının "atmosfere bu şekilde sıkıştırılmış gaz göndermeye devam edersek, hava ısısının 4.6 derece artacağı" uyarısını da hatırlatan dergi, 2100 yılı için düşünülen senaryoların hiçbirinin iç açıcı olmadığını da belirtti.

Haberde şayet iklim değişikliğini görmezden gelmeye devam edersek, nasıl bir dünyanın bizi beklediğine yer veriliyor. 

Bu durumda dünya genelindeki tüm buzullar eriyerek deniz seviyesi 66 metre yükselecek. 

İklim değişikliğini izlemek için uluslararası uzmanlar grubu (GIEC) ise yüzyılın sonuna kadar deniz seviyesinin 26 ile 82  arasında olacağı tespitini yapıyor. 

Dünyada şu anda 5 milyon binmetreküp buz olduğunu hatırlatan bazı bilim insanları ise, bu buzulların erimesi için normalde 5 bin yıl gerektiğini belirtiyor. Ancak, dünya atmosferine aynı derecede sıkıştırılmız gaz salımı devam ederse, buzsuz bir dünya ortaya çıkacak. Bu durum, dünya ısısının 14.4 santi dereceden 26,6 santi dereceye yükselmesi anlamına geliyor.

Buzulların erimesinden en az etkilenecek ülkeler, Portekiz, İspanya, Türkiye, Yunanistan, Balkan ülkeleri ve Norveç. Ancak Danimarka, Hollanda tamamen yok oluyor. Yine Fransa’nın Marsilya, Bordeaux ve Rennes kentleri, İngiltere’nin başkenti Londra, Almanya’nın Hamburg ve İtalya’nın Venedik kentleri de sular altında kalacak. Rusya tarafında ise Hazar denizi hacmini ikiye katlıyor.

Kuzey Amerika’nın doğu kıyıları tamamen yok oluyor. Florida, Meksika Denizi Körfezi su altında kalacak bölgelerden. Kanada ve Grönland’ın bir kısmı sular altında kalmaktan kurtulyor. Orta Amerika ise neredeyse topraklarının yarısını kaybediyor.

Pasifik’in diğer tarafında, Güney Asya’da da durum hiç iç açıcı değil. Hindistan ile Çin’in topraklarının büyük bir bölümü su altında kalacak. Endonezya’nın neredeyse yarısının üstünü su aplayacak. Bangladeş ise yeni Atlantis olacak.