Çevre dostu ‘Yeşil Kent’ projeleri artıyor

Küresel ısınma artık dünya toplumlarının en önemli gündemlerinden biri olurken, çevreyi ve atmosferi kirletmeden sürdürülebilir yaşam alanları yaratma çabaları da dikkat çekiyor.

Küresel ısınma artık dünya toplumlarının en önemli gündemlerinden biri olurken, çevreyi ve atmosferi kirletmeden sürdürülebilir yaşam alanları yaratma çabaları da dikkat çekiyor. ABD’li eski futbolcu Syd Kitson da bu iddiada ve tümüyle güneş enerjisiyle elektriğini sağlayacak 50 bin kişilik ‘yeşil kent’ kurma hedefinde.

Uzun yıllar Amerikan Futbolu Ligi’nde (NFL) oynayan 57 yaşındaki Syd Kitson, futboldan sonra uzun süredir emlak alanında çalışıyor. Kitson’un iddiasıysa, ABD’de bugüne kadar tümüyle temiz elektrikle donatılmış bir kent inşa etmek.

Kitson’un Florida’da satın aldığı 370 kilometre karelik arazi üzerinde planladığı ‘yeşil kent’ projesi, çevre sakinlerinin ‘yeşil alanların yok edildiği’ eleştirisi nedeniyle uzun süre gerçekleştirilemedi. Eleştiriler karşısında Paris’in 3,5 katı büyüklüğündeki toprakların 295 kilometre karesini Florida eyaletine satan Kitson, geri kalan 75 kilometre karelik alanda ise bin 100 adet lojman inşa ediyor.

179 HEKTAR ALANA GÜNEŞ PANELLERİ KURULACAK

Geri kalan dev arazinin 179 hektarını (1,7 km2) güneş panelleri kurması için Florida Power and Light (FPL) adlı enerji şirketine devreden Kitson, burada üretilecek elektriği de şirkete aktaracak. Ancak üretilen elektrik inşa edilecek dev kenti direkt olarak aydınlatmak yerine, FPL tarafından kent sakinlerine dağıtılacak.

Toplamda 50 bin kişilik bir kent olması planlanan proje kapsamında çok katlı binalar veya kent dışı müstakil evler yerine ‘modern hayatın tüm ihtiyaçlarını karşılayan’ bir konsept planlanıyor. Okul, butikler, restoranlar, gezi ve mesire alanları gibi hizmetlerin de planlandığı ‘yeşil kent’ projesinin tek sorunu her bütçeye uymaması.

2017 yılına kadar bin 100 ev ya da dairenin planlandığı projede inşa edilecek evlerin fiyatlarının 200 bin dolardan başlaması dikkat çekerken, tek avantajı ise geniş bir alanda üretilecek olan güneş enerjisi kaynaklı elektrik olarak görülüyor.

DÜNYANIN DİĞER YEŞİL KENTLERİ

ABD’deki proje henüz tamamlanmamış olsa da, dünyanın birçok yerinde ekolojik dengeyi öne çıkaran ‘yeşil kentler’ de mevcut. Bunların başında ise İzlanda’nın başkenti Reykjavik geliyor.

Reykjavik kentinin elektrik ihtiyacının tümü jeotermik veya hidro elektrik santrallerden sağlanırken, enerji ihtiyacı için atmosfer kirletilmiyor.

İsveç’in Malmö kenti ise, 400 km uzunluğundaki bisiklet yolları, dizelin kullanılmadığı toplu taşıma araçları ve 2000’li yıllarda başlayan sadece güneş, rüzgar ve su enerjisiyle üretilen elektrik kullanan yeni binalarla öne çıkıyor.

Kanada’nın Vancouver kentinde de elektrik ihtiyacının yüzde 90’ı güneş, rüzgar ve deniz dalgalarından elde edilen enerjiyle karşılanıyor.

Ekolojik dengeyi gözeten ve sürdürülebilir kalkınmaya önem veren diğer kentler olarak ise Danimarka’nın başkenti Kopenhag, Avustralya’nın Sydney, Ekvator’un Bahia de Caraquez, Kolombiya’nın başkenti Bogota, Brezilya’nın Curitiba, Londra ve ABD’nin Portland kentleri sıralanıyor.