Hakkari, muhteşem doğası, çeşitli bitki ve hayvan türleriyle, bir doğa harikası gibi. Kent merkezi ve ilçeleri iklim özellikleri nedeniyle dört mevsimi bir arada yaşayan bir yer. Coğrafi özellikleri ve kendine has iklimi nedeniyle Hakkari’de zengin bitki ve hayvan çeşidi bulunuyor. Hakkari’nin bu zenginliği, devletin kasıtlı ve sistematik bir şekilde yürüttüğü yıkıcı politikaları nedeniyle gün gittikçe yok olmaya doğru gidiyor.
HES’LER, ZAP VADİSİNDE CANLI TÜRLERİNİ YOK ETTİ
Özellikle Hakkari’de bulunan tüm sular üzerinde HES’ler ve elektrik santralleri kuruldu. Bu bölgelerde kurulan HES’ler ve elektrik santralleri çevresinde bulunan doğal yaşama büyük zarar veriyor. Hakkari’de doğaya can veren Zap suyu üzerinde birçok HES kuruldu. Bu HES’ler nedeniyle Zap Vadisi’nin büyük bölümü susuz bırakılarak kurutuldu, vadideki binlerce bitkinin ve hayvanın yok olmasına neden oldu.
TRAFO MERKEZİ DOĞAL YAŞAMA ZARAR VERİYOR
Zap Vadisinin büyük bölümünü yok eden devlet şimdi de Hakkari’de tarıma ve hayvancılığa elverişli bulunan bereketli topraklar üzerinde elektrik santralleri ve elektrik trafoları kurdu.
Elektrik depolama merkezleri olan trafolardan biri Yüksekova, Şemdinli üzerinde yeni kurulurken, bir diğeri ise Hakkari Otluca Köyünde bulunan Hakkari Trafo Merkezi. Köylülerin tepkilerine rağmen 2000 yılında kurulan trafo merkezi, çevresinde bulunan doğal yaşama zarar vermeye devam ediyor. Özellikle Otluca köyü ve çevre köylerde köylüler, tarım, hayvancılık ve arıcılık uğraşıyor. Tek geçim kaynakları hayvancılık ve tarım olan köylüler; trafo merkezinin bağ, bahçe ve tarları kuruttuğunu, yetiştirdikleri arıların da ölmeye başladığını söyledi.
‘TRAFO MERKEZİNİN KALDIRILMASINI İSTİYORUZ’
ANF’ye konuşan köylüler, tarla ve bahçelerinde eskisi gibi verim alamadıklarına dikkat çektiler. Güvenlik gerekçesiyle adını vermeyen bir çok köylü tepkilerini şöyle ifade ettiler: “Yaz aylarında bağ ve bahçelerimiz çok çabuk kuruyor. Özellikle arı ölümleri artmaya başladı. Trafo merkezinin zararlı olduğunu bize söylenmedi. Zaten burada kurulmasını hiç istemedik. Köylüler olarak karşı çıkmamıza rağmen, bu trafoyu buraya kurdular. Şimdi anladık ki biz canlılara büyük zararı var. Biz köylüler olarak bu trafo merkezinin burada kaldırılmasını istiyoruz.”