Doğubayazıt’ta 16. yüzyıldan kalma ‘Keşişin Bahçesi‘ yok edildi

Doğubayazıt’ın en yeşil haliydi Keşişin Bahçesi, tepeden göründüğünde Yeşil Vadi’yi andıran o güzelliğin yerine artık kurak bir toprak parçası var.

Keşişin bahçesi, Eski Doğubayazıt’ın hemen altında, yeni Doğubeyazıt’a ise yukarıdan bakan bir vaha görünümünde, yemyeşil büyük bir bahçedir. 16. Yüzyılda ortaya çıktığı sanılan ve asırlarca Anadolu’da dilden dile anlatılan, bu söylenceye göre, “Kerem ile Aslı” hikâyesinin bu bahçede geçtiği söylenir. Kerem, Ağrı Dağı’nı aşarak buraya gelir ve Aslı ile burada buluşur.

Serhat Bölgesi’nin doğasıyla bilinen ilçelerinden Doğubayazıt’ta özellikle son zamanlarda doğaya ve insana ait ne varsa yok ediliyor. Doğubayazıt halkı, ‘Bunlar yakında İshak Paşa Sarayı’nı karakola çevirse şaşırmayın’ diyerek endişelerini dile getirirken özellikle dört yüz yıllık Keşiş Bahçesi’nin başına gelenler pişmiş tavuğun başına gelmedi. Bahçe tamamen ortadan kaldırılınca işte ortaya bu manzara çıktı. İnsanın kanını donduran bu manzaraya hemen tepkiler de yükseldi.

1987 yılında Bakanlar Kurulu Kararı önce Doğal Varlıkları Koruma Kurulu tarafından sit alanı ilan edilerek koruma altına alınmasına rağmen arazinin tapusunu elinde bulunduran İş insanı tarafından hazırlanan ve Tarım Bakanlığı tarafından desteklenen ceviz ekme projesi kapsamında yapılan çalışmalarla Keşişin Bahçesi tamamen ortadan kaldırıldı.

KARAHAN : HERKESİ DUYARLI OLMAYA ÇAĞIRIYORUM

Konuyla ilgili konuşan Doğa Aktivisti Adem Karahan, duyarlılık çağrısında bulundu. Doğubayazıt’ta son zamanlarda doğa katliamlarının artık aleni bir biçimde yapıldığını ifade eden Karahan, Keşişin Bahçesi’nin adeta canlı yayında yok edildiğini belirterek “bu konuyla ilgili yargıya başvuracağız. Hepimize, ilçemize büyük bir kötülük yapıldı. Konuyu muhataplarına sorduğumuzda ‘Merak etmeyin, yeni ağaçlar ekeceğiz’ deniliyor. Mücadelemizi sonuna kadar sürdüreceğiz” dedi.

ÇEV-DER : YAŞANANLAR BİR VAHŞETTİR

Van Çev Der Başkanı Ali Kalçık, yaşananın vahşet boyutunda olduğunu söyledi. Keşişin Bahçesi’nin ortadan kaldırılmasıyla büyük bir doğa katliamının yaşandığını söyleyen Kalçık, konuyla ilgili çalışmalarının sürdüğünü, bu konuya ilişkin kısa süre içinde kamuoyunu bilgilendireceklerini ifade etti.

‘KEŞİŞİN BAHÇESİ HÜKÜMETİN DOĞA’YA BAKIŞ AÇISINI GÖSTERİYOR’

Ekoloji alanında yaptığı çalışmalarla bilinen Ekogenç Aktivisti Cevahir Yiğit Böke’de Keşişin Bahçesi’nin yok edilmesine sert tepki gösterdi. Böke konuya ilişkin şu açıklamayı yaptı: “Keşişin Bahçesi tarihi bir öneme sahip; aynı zamanda ağaçlık bir alan olan bu bahçe; mülk sahibi Mustafa Ünal tarafından katledilmiştir. 6831 Sayılı Orman Kanunu ve buna istinaden 21528 Sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan “Orman Sayılmayan Yerlerdeki Ağaç ve Ağaçcıklardan Sahiplerinin Faydalanma Şekil ve Esasları Hakkında Yönetmeliğe” göre hem mülk sahibi hemde Tarım Bakanlığı suçluya iştirak ederek suç işlemektedir. Yönetmeliğin 8. Maddesi açık bir şekilde özel mülk dahi olsa tarihi değeri toplumsal kabul gören mülkte bulunan ağaçların kesilmesini suç olarak kabul etmiştir. Tüm bunların yanında Bakanlığın buna göz yumması Türkiye’de hükümetin doğaya ve doğal varlıklara olan bakış açısını göstermektedir. Her geçen gün halkın yaşam alanları birkaç sermaye sahibine peşkeş çekilerek tarumar edilmektedir. Özellikle hem doğa alanlarının hem de tarihsel değeri olan yerlerin tarumar edilmek istenmesini tesadüfi bulmuyorum. Bu tamamıyla bizlerin geçmiş bağlarını kopararak kültürel dokumuzu yok etme çabasıdır. Edebiyatımıza, tarihimize, kültürümüze, doğamıza saldırıdır.”

ÜNAL : YENİ AĞAÇLAR EKECEĞİZ, KİMSE KAYGILANMASIN

Arsa’nın sahibi Mustafa Ünal ise sosyal medya hesabından oraya yeni ağaçların dikileceğini duyurdu. Ancak bu ağaçların ne olacağı ve nasıl yeniden dikileceği konusunda bir açıklama yapılmadı.