Dünyada antibiyotik kullanımı yüzde 65 arttı
Uluslararası bir araştırmaya göre dünyada 2000 ile 2015 yılları arasında antibiyotik tüketimi yüzde 65 oranında, alarm verici bir şekilde arttı.
Uluslararası bir araştırmaya göre dünyada 2000 ile 2015 yılları arasında antibiyotik tüketimi yüzde 65 oranında, alarm verici bir şekilde arttı.
Amerikan Bilimler Akademisi’nin bu hafta yayınlanan bülteninde, antibiyotik kullanımına ilişkin bir araştırmaya yer verildi.
Araştırmaya göre 16 yıl içerisinde küresel çapta antibiyotik kullanımı yüzde 65 oranında arttı.
Bu artış, özellikle düşük veya orta gelirli ülkelerdeki fazla tüketim ile açıklanıyor. Hindistan’da antibiyotik tüketimi ikiye katlanırken, Çin’de yüzde 80’e vardı. Cenevre Üniversite Hastaneleri enfeksiyondan korunma servisi şefi Didier Pittet, bu ülkelerin sakinlerinin ihtiyaç duyduğu antibiyotiklere erişmesinin sevindirici olduğunu ancak genellikle kötüye kullanıldığını söyledi.
İsviçre Radyo Televizyon kurumunun haberine göre uzman Pittet, “Ne yazık ki reçetesiz antibiyotiklerin bulunduğu Hindistan’da bu bir sorundur” dedi.
Yüksek gelirli ülkelerde ise kişi başına tüketim yüzde 4 oranında düştü. Ancak Pittet’e göre burada sözkonusu olan çok marjinal bir düşüş. Bu ülkeler en fazla antibiyotik tüketen ülkeler olmasa da, orta gelirli ülkelerde antibiyotik tüketiminde Türkiye ve Cezayir, büyük tüketiciler olarak ilk iki sırada yer alıyor.
Antibiyotik kullanımı arttıkça, dayanıklı bakterilerin yol açtığı enfeksiyonlarda da artış gözlendi. Pittet, “Küresel antibiyotik tüketimi rakamları üzerinde bir etkide bulunmak gerekiyor. Eğer bu şekilde artmaya devam ederse, insan türü felakete doğru gidecek” dedi.