En az 20 bin hanenin elektrik ihtiyacını karşılayacak olan ve dünyanın ilk tam kapsamlı rüzgar enerji santali olarak bilinen Peterhead santralinin kurulmasına başlandı.
Rüzgar enerjisindeki son teknolojilerin kullanıldığı ve Hywind olarak da bilinen santralde kullanılan türbinlerin alışılageldik rüzgar kulelerinden çok daha fazla enerji üretmesi hedefleniyor.
Yeni santralin en önemli özelliği ise, bugüne kadar sadece toprağa monte edilen türbinler yerine şamandıralar üzerinde denizde yüzebilen kulelerden oluşması.
Statoil adlı şirket tarafından üretilen ve ilk türbini İskoçya’nın Peterhead kenti açıklarına getirilen santrale önümüzdeki haftalarda en az 4 türbinin daha eklenmesi planlanıyor. Yaklaşık 190 milyon paunda mal olacak proje kapsamında yerleştirilecek rüzgar türbinlerinin olduğu kulelerin sadece 5 tanesi 4 kilometrekarelik bir alana yayılacak.
ON BİN TONU AŞKIN AĞIRLIK DENİZDE YÜZEBİLECEK
Rüzgar türbinlerinin olduğu her bir kule 175 metre yüksekliğinde iken, bu kulelerin 11 bin 500 ton ağırlıkta oldukları bildiriliyor. Buna rağmen özel olarak inşa üretilen dev şamandıralar sayesinde kulelerin denizde yüzebilmesi sağlanacak. Kulelerin üzerindeki kanatlar ise 75 metre uzunluğunda.
Yüzen kulelerle, şiddetli fırtına ve tayfunlar olması halinde dahi rüzgardan enerji üretiminin aksamaması planlanıyor.
DERİN SULARDA RÜZGAR DAHA ENERJİ KAZANIMI HEDEFLENİYOR
Son teknolojilerle üretilen rüzgar santralinin en önemli avantajı olarak derinliği 50 metreyi aşan sularda da üretimin yapılabilmesi. Hywind rüzgar parkına kurulan kuleler ise yaklaşık 100 metre derinliğin olduğu bir bölgede bulunuyor.
Normal şartlarda 50 metrenin üzerindeki derinliklerde deniz tabanına rüzgar türbinlerini monte etmek imkansız. Bundan dolayı da daha derin bölgelerdeki rüzgardan faydalanmak mümkün olmuyor.
Ayrıca kıyıların aksine derin suların olduğu bölgelerde rüzgarın esme hızı çok daha fazla olduğundan daha fazla enerji elde edilmesi mümkün olacak. İskoçya’daki rüzgar parkında rüzgarın ortalama hızının saatte 36 kilometre olacağı hesaplanıyor.
RÜZGARIN VE DALGALARIN YÖNÜNE UYGUN ÇALIŞACAK
Bu teknolojinin bir diğer avantajı ise, karada kurulan rüzgar türbinlerinin aksine kendi etrafında da dönebilecek olması.
Rüzgarın ve dalgaların yönüne göre esneyecek olan kuleler sayesinde kanatların düzenli olarak dönmesi ve elektrik üretiminin aksamaması imkan dahilinde olacak.
HER BİR TÜRBİNDEN 6 MEGAWATT ELEKTRİK ELDE EDİLECEK
Hywind rüzgar enerji parkındaki türbinlerin bu yılın sonuna kadar elektrik üretimini sağlaması beklenirken, her bir türbinden en az 6 megawatt enerji elde edilecek.
Toplamda 190 milyon paunda mal olacak projede Statoil şirketinin yanı sıra Abu Dabi’den Masdar adlı enerji şirketi yer alıyor. Projenin bitiminde yaklaşık 20 bin haneye elektrik sağlanabilecek.
Statoil şirketinin hareketli rüzgar santrallerine dair projesindeki ilk denemeler 2009 yılında Norveç açıklarında yapılmıştı.