Dünya’daki ölümlerin yüzde 23’ü çevresel etkenlerden kaynaklı

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından yayınlanan bir rapora göre, dünya üzerindeki ölümlerin dörtte birine yakını çevresel etkenlere bağlı hastalıklardan kaynaklanıyor.

Rapora göre, 2012 yılındaki ölümlerin 12,6 milyonu hava, su ve karadaki kirlilik, kimyasal maddelere maruz kalma, iklimsel değişiklik ve UV ışınlarına maruz kalma gibi olaylarla bağlantılı idi.

Çevresel etkilerden kaynaklı 10 önemli patolojinin sıralandığı WHO raporunda, hava kirliliğine bağlı bulaşıcı olmayan hastalıkların 8,2 milyonun yaşamını yitirmesine yol açtığı belirtildi. Hava kirliliğinin yol açtığı ölümcül hastalıkların başında ise kalp ve solunum yolları hastalıkları, kanser türleri ile iskemik beyin-damar hastalıkları gösterildi.

WHO raporunda trafik kazaları dahi çevresel etkilere bağlanırken, 2012 yılındaki 1,7 milyon ölümün kaynağı olarak gösterildi. Buna gerekçe olarak da, kazaların genellikle kötü hava ve yol kalitesiyle bağlantılı olması gösterildi.

Raporda, çevresel etkilere bağlı 10 hastalık arasında 6’ıncı sırada yer alan ishalin özellikle kötü sıhhi ağlardan kaynaklandığı belirtilirken, 2012 yılında 846 bin kişinin hayatına mal olduğuna yer verildi.

WHO raporuna göre, çevre sorunlarının daha iyi yönetilmesi durumunda her yıl en az 6,7 milyon kişinin hayatı kurtarılabilecek.

Rapora göre, çevresel etkilerden kaynaklı hastalıkların yol açtığı ölümler Güneydoğu Asya’da 3,8 milyonun ölümüne neden olurken, bu sayı Pasifik’te 3,5 oldu. Afrika’da 2,2 milyon, Avrupa’da 1,4 milyon, Ortadoğu’da 854 bin ve Amerika’da ise 847 bin kişi bu hastalıklardan dolayı hayatını kaybetti.

10 YILDA SADECE YÜZDE 2’LİK BİR İYİLEŞME KAYDEDİLDİ

WHO raporunda, 2002 yılında çevresel etkilere bağlı hastalıklardan ölümlerin tüm ölümlere oranının yüzde 25 olduğu kaydedildi. 2012 yılında bu oranın yüzde 23 olduğu dile getirilen rapora göre, 10 yıllık süreçte kaydedilen iyileşme sadece yüzde 2 oldu.

Çevresel etkilere bağlı ölümlerin azaltılması için WHO’nun sunduğu öneriler arasında karbon emisyonlarının azaltılması, kollektif taşımacılığın yaygınlaştırılması, sıhhi tesisatların iyileştirilmesi, daha az kimyasal ürün kullanılması, güneş ışınlarından korunması ve sigara yasaklarının yaygınlaştırılması yer alıyor.