Dünya ‘sıfır açlık’ hedefinden tehlikeli bir şekilde uzaklaşıyor
Gıda güvenliği için çalışan uluslararası beş kurum, açlığın ortadan kaldırılması konusundaki 2030 hedefinden tehlikeli bir şekilde uzaklaşıldığı uyarısında bulundu.
Gıda güvenliği için çalışan uluslararası beş kurum, açlığın ortadan kaldırılması konusundaki 2030 hedefinden tehlikeli bir şekilde uzaklaşıldığı uyarısında bulundu.
Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) Genel Sekreteri Qu Dongyu, "Bugün dünyanın Covid-19 krizinden çıkacağını ummuştuk, ancak salgın hala burada" dedi. Dongyu, durumun çatışmalar ve diğer insani aciliyetlerle ağırlaştığına dikkat çekti.
FAO, Uluslararası Tarımsal Kalkınma Fonu, UNICEF, Dünya Gıda Programı ve Dünya Sağlık Örgütü tarafından hazırlanan ortak raporda, "2021 yılında 202 ile 828 milyon arasında insan, diğer bir ifadeyle dünya nüfusunun yüzde 9,8’i açlıktan etkilendi" denildi. Bu da Covid-19 salgınının damgasını vurduğu 2020’den 46 milyon, 2019’dan ise 156 milyon daha fazla kişinin açlıktan etkilendiği anlamına geliyor
FAO, BM'nin Sürdürülebilir Kalkınma Hedefi olan "Açlığa Son"a atıfta bulunarak, "Dünya, 2030 yılına kadar tüm biçimleriyle açlığı, gıda güvensizliğini ve yetersiz beslenmeyi sona erdirme hedefinden uzaklaşıyor" diye uyardı.
2025 yılına kadar açlık çekenlerin sayısının 650 milyon dolayında olması bekleniyor. Bu da uluslararası toplumun “sıfır açlık” hedefini belirlendiği 2015 yılındakine benzer bir sayıyı ifade ediyor.
Uluslararası beş örgüt, "gıda güvensizliği ve yetersiz beslenmenin ana itici güçleri olan çatışmalar, aşırı iklim olayları ve ekonomik şokların yoğunlaşması" karşısında alarm zilleri çalıyor.
Örgütler, "Mesele, bu zorlukların devam edip etmeyeceği değil, tedarik zincirlerini bozan ve fiyatları artıran Ukrayna'daki çatışma gibi gelecekteki şoklara karşı dayanıklılık oluşturmak için daha cesur adımların nasıl atılacağıdır” diyor.