Ebola’da ölü sayısı 5 bine yaklaşıyor
Ebola’da ölü sayısı 5 bine yaklaşıyor
Ebola’da ölü sayısı 5 bine yaklaşıyor
Batı Afrika’da aylardır süren ebola salgınına karşı önlemler henüz ölümleri durdurmaya yetmiyor.
Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından dün yayınlanan son bilançoya göre, ebola virüsüne yakalananların sayısı 13 bin 567’ye ulaşırken, 4 bin 951’i yaşamını yitirdi.
Ebolanın yol açtığı salgın en az 8 ülkede görülürken, vakaların yüzde 95’inden fazlası Liberya, Sierra Leone ve Gine’de tespit edildi. Nijerya, Senegal, Mali, İspanya ve ABD’de de bazı vakalar tespit edilirken, ebolaya ilişkin rakamlar yeniden revize edildi.
Çarşamba günü açıklanan son rakamlardan sonra, Gine’ye ilişkin rakamlar revize edilmiş ve gerçek sayının daha az olduğu ortaya çıkmıştı. Gine’de daha önce ebola şüphesiyle karantinaya alınan birçok kişinin yapılan analizleri sonrasında ebola virüsü taşımadıkları anlaşıldı.
Kimi gözlemciler ebolaya yakalanan ve yaşamını yitirenlerin sayısının resmi rakamların çok daha üstünde olduğu görüşünde. Bu görüşe göre, Liberya, Sierra Leone ve Gine’de özellikle kırsal kesimlerde yaşamını yitiren birçok insan aileleri tarafından gömülürken, olası karantinaları önlemek için resmi makamlara bilgi verilmiyor.
Bazı kesimler ise, ebola salgınına yönelik duyarlılık oluşturmak amacıyla virüse yakalananlar ile ölenlerin sayısının fazla gösterilmiş olabileceğini savunuyor.
İspanya’da ise daha önce ebolaya yakalan bir hemşire ile kontağa geçen 83 kişi karantinaya alınmış, bu kişilerin 21 günlük karantinadan sonra ebola virüsü taşımadıkları anlaşılmıştı. Bu kişilerin gözetimden çıkmaları için 21 günlük yeni bir gözetim aşamasından geçmeleri gerekiyor.
Mali’de de, geçtiğimiz hafta yaşamını yitiren 2 yaşındaki bir kız çocuğu ile kontağa geçmiş olan 60 kadar kişi aranıyor.
Ebolayı iyileştirmek için aşı testleri ise birçok ülkede devam ediyor. ABD, İsviçre, Almanya ve Rusya’nın da aralarında olduğu birçok ülkede yapılan testler sonucunda hazırlanan ebola aşılarından henüz sonuç alınabilmiş değil. Birçok aşı halen laboratuvar aşamasında bulunurken, bazıları bizzat Afrika’da yada Avrupa ülkelerine sevkedilen hastalar üzerinde denendi.
Ebola aşıları için, genetik olarak değişimi uğratılmış taşıyıcı virüslere ebola virüsünden küçük bir miktar ekleniyor. Bu şekilde insanların ebola virüsüne karşı bağışıklık geliştirmesi hedefleniyor.
Ebola ile mücadele kapsamında şimdiye kadar yüz milyonlarca dolarlık yardım Batı Afrika ülkelerine ve salgına karşı mücadele eden uluslararası kuruluşlara aktarıldı. Son olarak Dünya Bankası tarafından yapılan açıklamada, ebola salgını nedeniyle görev yapacak sağlık personellerinin naklinin hızlandırılması için 100 milyon dolar ek fonun debloke edileceği duyuruldu.