Ekoloji Meclisi'nden Amed'deki rant yapılaşmasına tepki

Amedli çevreciler Dicle Vadisi, Şehir Stadyumu ve Karayolları Bölge Müdürlüğü yerleşkesinin yapılaşmaya açılmasına karşı eylem yapacak.

Dicle Vadisi, Şehir Stadyumu ve Karayolları Bölge Müdürlüğü yerleşkesinin yapılaşmaya açılacağın söylentilerine çevreciler tepkili. Amed Ekoloji Meclisi Eş Sözcüsü Ferat Demiroğlu, “Bu koridorun yapılaşmaya açılması demek Ofis, Yenişehir bölgesinin katliamı demektir aslında” dedi.

Amedli çevreciler Dicle Vadisi, Şehir Stadyumu ve Karayolları Bölge Müdürlüğü yerleşkesinin yapılaşmaya açılmasına karşı eylem yapacak. Kentin yeşil alanlarında yapılacak olan bir yapılaşmaya karşı olduklarını dile getiren Amed Ekoloji Meclisi Eş Sözcüsü Ferat Demiroğlu, Dicle Vadisi Projesine karşı olduklarını söyledi. Hewsel bahçelerinin doğal olarak kalmasının hatta yapılabilirse yüz yıl önce nasılsa o hale getirilmesini talep ettiklerini belirten Demiroğlu, “Şehir Stadyumu ve Karayolları Bölge Müdürlüğü yerleşkesine yapılacak her türlü yapılaşmaya da karşıyız. Bu koridorun yapılaşmaya açılması demek Ofis, Yenişehir bölgesinin katliamı demektir aslında” şeklinde konuştu.

KENTLERDE EKOLOJİ MECLİSLERİ KURULUYOR

Yaklaşık 6 aydır meclis olarak ekolojik çalışmalar yürüttüklerini ifade eden Demiroğlu, bu kapsamda birçok kentte ekoloji meclislerinin kurulduğunu ve bazı kentlerde de ekoloji meclisi kurma çalışmalarının devam ettiğini söyledi. Dicle Vadisi Projesi’ne neden karşı çıktıklarını anlatan Demiroğlu, “Kuru kuru bir karşıtlık söz konusu değil bizim için. Dicle Vadisi projesine karşıyız çünkü Dicle Vadisi, Amed’in tarihi kadar eski olan bahçeler. Dünyada şu anda Hewsel bahçeleri gibi doğal bahçeler yok. Hewsel bahçeleri doğal bir kent bahçesi. Dünyada şu anda birçok yerde insanların yapay olarak oluşturdukları kent bahçeleri var. Hewsel’in en büyük önemi bu. Yapıya açılmasına karşıyız” şeklinde konuştu.

‘YAKLAŞIMLARI TİCARİDİR’

Dicle Vadisi Projesi’ni kaba haliyle gördüklerini belirten Demiroğlu, sözlerine şöyle devam etti: “Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın şu anda üzerinde çalıştığı bir proje var. Projede, Atçılık kulübü, Okçuluk Kulübü gibi planlamalar. Biliyoruz ki Diyarbakır’da Atçılık Kulübü, Okçuluk Kulübü gibi şeyler, sosyo-ekonomik durumu belli Hewsel’de bunların olmayacağını biliyoruz. Bunlar ticari kaygılarla yapılan şeyler. Orada bisiklet yolları olacak diyorlar. Diyarbakır Bisiklet Kulübü açıklama yaparak ‘Biz parkur istemiyoruz. Zaten Hewsel’de gezebiliyoruz’ dediler. Bunların temel yaklaşımı ticari kaygıdır. Orada bisiklet yolunu yapılması, çay ocaklarının, kafelerin yapılması demektir. Biz Dicle Vadisi’nin restorasyonunu savunuyoruz. Restorasyondan kasıt Dicle Vadisi yüz yıl önce ne haldeyse biz ona dönüştürmek için çalışmalar yapalım. Bundan dolayı da ona karşıyız.”

‘KUM OCAKLARI 2018 YILINA KADAR KAPATILACAK’

Dicle Vadisi’nde şu an Fiskaya mevkiinden görülen bir gölet olduğunu söyleyen Demiroğlu, bu kum ocağı göletinin tam olarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın yaptığı projede bulunan göletin bulunduğu koordinatlara denk geldiğini belirtti. Göletin durumunu ‘çok ilginç’ olarak niteleyen Demiroğlu, “Kum cağına ilişkin belediye ile görüşmelerimiz oldu. Bize hangi ruhsatların hangi tarihte verildiğini ve ne zaman sonlanacağına dair belgeleri koydular. Bu ruhsatlar bitmeden bir şey yapamayacaklarını, bittikten sonra da bunlara izin vermeyeceklerini söylediler. Her kum ocağının farklı yıllarda biten ruhsatı var. En son 2018 yılında sanırım tümünün ruhsatı bitiyor. Belediyeden bize söylenen 2018 yılına kadar kapatılacaklarıdır” diye konuştu.

“Elazığ Caddesi’nden Şehitlik Mahallesi’ne kadar olan bölgede, Karayolları Yerleşkesi, Anıtpark, stadyum ve DSİ yerleşkesi bir hava koridoru oluşturmuş durumdadır” diyen Demiroğlu, “Surdan sonra bir yapılaşma başlıyor, bu koridor kısmında bitiyor ve sonra tekrar başlıyor. Bu koridorun da yapılaşmaya açılması demek Ofis, Yenişehir bölgesinin katliamı demektir aslında. Bundan dolayı orada yapılaşmaya karşıyız. Ne yapılırsa yapılsın biz orada yapılaşmaya karşıyız. Şu anda bile araçlarla Ekinciler Caddesi üzerinde gezemiyoruz. Çoğu insan Elazığ Caddesi’ni tercih ediyor. Şu anda bile trafik çekilmez durumda, bir de orada AVM yapılmasından sonra, orada yapılması planlanan otoparktan sonra neye dönüşür bilemiyoruz” şeklinde konuştu.

‘YAPILARIN TESCİLLERİ KALDIRILDI’

Kamu yararına olan bir bölgeye dokunulmaması gerektiğini düşündüklerini ifade eden Demiroğlu, “Biz oraya ne yapılırsa yapılsın, ibadethane mi olur, AVM mi olur, biz yapılaşmaya karşıyız. Temel yaklaşımımız budur. Karayolları yerleşkesinde ağaçlar var, 1950 yılından önce tescillenmiş yapılar var. Bu yapılardaki tesciller, Kent Koruma Kurulu tarafından bir şekilde iptal edildi. Bu da ilginç ve hayret verici bir şey. Amed Ekoloji Meclisi olarak yapılaşmaya karşıyız. Dokunulmamasını istiyoruz. Biliyoruz ki müteahhit zihniyeti bir yere girdiğinde orayı boş bırakmayacak. Her tarafı değerlendirmeye çalışacak. Biz dokunulmaması ve oranın korunması taraftarıyız. Ama illa ki gerekirse bir sosyal alana dönüştürülebilir” şeklinde konuştu.

‘DEMOKRATİK TEPKİMİZİ ORTAYA KOYACAĞIZ’

Söz konusu alanlara ilişkin eylemler yapacaklarını ve kamuoyu baskısı oluşturmaya çalışacaklarını belirten Demiroğlu, “İmza stantları açacağız. Broşürler kentin farklı bölgelerine dağıtacağız ve bir kamuoyu yaratmaya çalışacağız. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na karşı çünkü bu yetki onun elinde bulunuyor. Biliyoruz ki hiç kimse izin vermese bile bu Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na gidecek bu ruhsat yetkisi ve bu iznin verileceğini düşünüyoruz bu şartlar altında. Bir baskı oluşturmaya çalışacağız Çevre ve Şehircilik Bakanlığı üzerinde. O dönem içerisinde demokratik, meşru yollarla tepkimizi dile getireceğiz” dedi.

...