1998 yılında Avrupa Birliği (AB) Komisyonu tarafından yasaklanan elektrikle balık avcılığına, 2006 yılından bu yana Kuzey Denizi’nde avlanan Hollandalı balıkçılar için istisnai olarak izin veriliyor. Ancak bu balıkçılık faaliyetine ‘bilimsel araştırma’ adı altında şimdiye kadar en az 84 kez izin verilirken, geçtiğimiz yıl yine Komisyon kararıyla diğer ülkeler de izin verilmesi ihtimali bulunuyor.
Komisyon’un 21 Kasım 2017’de kabul ettiği bir değişiklik önergesinde, elektrikle balık avlanmasına diğer ülkelere de yüzde 5 oranında müsade edilmesi öngörülüyordu. Ayrıca Kuzey Denizi’nde şimdiye kadar yüzde 5 olan elektrikli balık avı kotası da kaldırılmıştı.
Avrupa Parlamentosu (AP) ise, bu yılın şubat ayında aldığı bir kararla, elektrikle balık avlanmasının tümüyle yasaklanması yönünde görüş bildirmişti. Ancak bu kararın hayata geçebilmesi için 28 AB ülkesinin tek tek ikna edilmesi gerekiyor.
BİRÇOK CANLI TÜRÜNÜ DE BERABERİNDE YOK EDİYOR
Daha çok elektroşokla yapılan balık avı sırasında hem hedeflenen balık türleri hem de o esnada elektroşokun verildiği alanda bulunan diğer tüm canlılar zarar görüyor. Öyle ki, elektroşok nedeniyle sudaki canlı türlerinin yanı sıra yumurtalara da zarar veriliyor.
Bloom adlı bir derneğin çalışmasına göre, elektrikle yapılan avlanmalar sonucunda ağlarla gemilere çekilen canlıların üçte ikisi tekrar suya geri bırakılıyor. Bunun nedeni ise, hedeflenen balıkların yanı sıra çok sayıda diğer canlı türünün de elektroşok nedeniyle ya telef olması ya da zarar görmesi.
Hollanda’da daha önce yapılan bir ankete göre balıkçılar, elektrikle yakaladıkları morina balıklarının yarısından çoğunun omurgalarının kırık olduğunu beyan etmişlerdi. Ayrıca elektroşokların o esnada suda bulunan balina veya köpek balığı gibi daha büyük canlılara nasıl bir etkide bulunduğu ise bilinmiyor.
Fransa, İngiltere ve Belçika’daki birçok dernek de, Hollandalı balıkçıların avlandıkları bölgelerdeki balık türlerinin azlığından şikayetçiler. Zira elektroşoklu avlanma nedeniyle canlıların büyük oranda telef edildiği düşünülüyor.