Elektrikli otomobillerin beklenen oranda yaygınlaşmıyor
Elektrikli otomobillerin çevrenin korunmasındaki önemi ortayken, birçok gelişmiş ülkede sayıları halen genel araç sayısının yüzde 1 gibi düşük bir oranda kalıyor.
Elektrikli otomobillerin çevrenin korunmasındaki önemi ortayken, birçok gelişmiş ülkede sayıları halen genel araç sayısının yüzde 1 gibi düşük bir oranda kalıyor.
Küresel ısınmaya yol açan zararlı gazların salınımlarının azaltılabilmesi için klasik yakıt motorlu araçların da azaltılması gerektiği artık kabul gören bir gerçek.
Normal araçlara göre daha pahalı olmaları ve şarj edilmelerindeki zahmet nedeniyle birçok ülke henüz elektrikli otomobillere yatırım yapmakta geri duruyor. Tüketiciler açısından elektrikli araçların uzun mesafeli yolculuklar için uygun olmaması eksi puan olurken, yüz yılı aşkın bir zamandır klasik motorlara yapılan yatırımlar nedeniyle de üreticiler, benzin ve dizel gibi araçlardan vazgeçmek istemiyor.
Ancak Norveç ve Hollanda ile Hindistan, elektrikli otomobilleri yaygınlaştırma ve klasik yakıtlı araçları tümüyle trafikten kaldırma konusunda oldukça iddialı hedeflere sahip.
LİDERLİK NORVEÇ’TE
Norveç, elektrikli otomobillerin en fazla ilgi gördüğü ülke olarak öne çıkarken, bu türün piyasadaki payı yüzde 23 ile olcukça yüksek. Vergi indirimleri ve otoyol giderlerinden muaf tutulması gibi ayrıcalıklar sayesinde elektrikli otomobillerin payının hızla artması bekleniyor.
Hükümet, iklim hedeflerini de gözeterek 2025 yılından itibaren sadece elektrikli araçların üretimine izin verilmesini planlıyor. Bu sayede 2050 yılına kadar ulaşımın karbürantlı araç türlerinden tümüyle arındırılması hedeflenirken, hükümeti oluşturan tüm partilerin bu konudaki uzlaşısı da artı puan olarak görülüyor. Hükümetin bu konudaki tasarıyı önümüzdeki yıl parlamentoya getirmesi bekleniyor.
HOLLANDA DA TÜMÜYLE KLASİK ARAÇLARDAN KURTULMAK İSTİYOR
Norveç’ten sonra klasik yakıt motorlu araçların trafikteki ağırlığını azaltma yolunda ilerleyen en önemli ülke Hollanda. Elektrikli otomobillerin genel toplamdaki payı yüzde 10 civarında tahmin edilirken, bu da ortalama 500 bin araca denk geliyor.
Henüz hükümet içerisinde bir uzlaşma olmasa da Hollanda Parlamentosu’nun alt kanadı Temsilciler Meclisi’nde alınan bir kararla, benzin ve dizel motorlu araçların 2025’ten itibaren trafikten kaldırılması hedefleniyor.
Bu kararın kanunlaşması halinde 2025’ten sonra hibrit motorlu araçlar dahil klasik motorlu araçlara izin verilmeyecek. Ancak 2025’ten önce izin verilen klasik motorlu araçların kullanımı devam edecek.
HİNDİSTAN’IN HEDEFİ BÜYÜK
Elektrikli otomobillerde henüz çok geri bir aşamada olsa da oldukça iddialı hedefler koyan ülkelerin başında ise Hindistan geliyor. Halen trafikteki araçların sadece yüzde 1’inin elektrikle çalıştığı 1,3 milyar nüfuslu Hindistan’da 2030 yılında sadece elektrikli otomobillerin trafikte olması hedefleniyor.
Bu hedefin tutturulabilmesi için devlet tarafından elektrikli araç alımını kolaylaştırıcı finansman imkanları sunulacak. Elektrikli araçları satın alanlar için taksitler uzatılırken, taksitlerin süresi normal yakıtlı bir araca kıyasla tasarruf edilecek yakıtın miktarına göre belirlenecek.