Enseladus’ta karmaşık organik moleküller bulundu
Satürn’ün uydusu Enseladus’ta karmaşık organik moleküller bulundu. Enseladus, olası yaşam biçimlerini barındırmak için en uygun adaylardan biri olarak dikkat çekiyor.
Satürn’ün uydusu Enseladus’ta karmaşık organik moleküller bulundu. Enseladus, olası yaşam biçimlerini barındırmak için en uygun adaylardan biri olarak dikkat çekiyor.
Cassini uzay sondası verilerini bundan bir kaç yıl önce analiz eden araştırmacılar, Satürn’ün uydularından biri olan Enseladus’ta ağır ve karmaşık organik bileşimler tespit etmişti.
500 kilometre çapında olan Enseladus, 15 yıldır astronomların dikkatini çekiyor. 2005 yılında Amerikan sondası Cassini, bu uydudaki su buharı atıkları ve buz partikülleri tespit etmişti. Bu çalışma sonucunda yerkabuğu altında sıvı halde bir okyanus ve hidrotermal kaynakları olduğu duyurulmuştu. Daha sonra gayzerlerin üstünde karmaşık küçük moleküler, metan ve dihidrojen tespit edilmişti. Bu veriler ışında Enseladus, Güneş Sistemi dışında uzaylı yaşam biçimlerini barındırabilecek en iyi adaylardan biri olarak değerlendirilmişti.
Nature dergisinde yayınlanan yeni bir keşif, Dünya gezegenine 1.4 milyar kilometre mesafedeki bu uyduda yaşam potansiyeli olasılığını daha da güçlendirdi.
Cassini’nin 2017 yılında gaz devi Satürn’e çarpmadan önce topladığı veriler, Alman paleontolog Frank Postberg’in öncülüğündeki araştırmacılar tarafından incelendi. Araştırmacı ekip, Enseladus’ta organik makromoleküller tespit etti. Gayzerler üzerinde bulunan bu moleküler, en az 15’i karbon atomu ile azot ve hidrojen atomu olmak üzere yüzlerce atomdan oluşuyor.
Nasa tarafından yapılan yazılı açıklamada “Bu büyüklükte önemli moleküller, yaşam bağlantılı ya da bazı göktaşlarının içerisindeki hayati maddelerden gelen karmaşık kimyasal süreçlerle oluşabiliyorlar” denildi.
Dergide yayınlanan araştırmanın yazarlarında göre, bu keşif yer altı okyanusunda “organik madde bakımından zengin bir deponun varlığını” gösteriyor.
Bu organik makromoleküller, Dünya’da yaşam vahasını oluşturan okyanus derinliklerinde olduğu gibi Enseladus’un kayalık merkezi ile hidrotermal bacalar yoluyla ısınan su arasındaki kimyasal reaksiyonlardan çıktığı belirtiliyor. Geriye net cevaplar arayan sorular kalıyor: Bu kimyasal reaksiyonlar Dünya’daki ile aynı işlevi görüyor mu? Buzlu yüzeyde daha ağır ve daha karmaşık başka organik bileşimler de var mı? Enseladus’a yeni bir uzay sondasının gönderilmesiyle ancak bu sorulara kesin cevaplar verilebilecek.