Eski Hakkari evleri restore edilmiyor

Bugüne kadar herhangi bir koruma ve restorasyon çalışması yapılmayan eski Hakkari evleri kaderine terk edilmiş durumda.

Hakkari merkezde bulunan kalelere askerlerini yerleştirip kışlalara çeviren Türk devleti, tarihi yapıları da yıkım politikası çerçevesinde tahrip etti. Eski Hakkari evleri de Türk devletinin Kürt düşmanlığından nasibini aldı.

15 bin yıllık tarihi geçmişi olan Hakkari, günümüze kadar birçok medeniyete ev sahipliği yaptı. Sümerler, Hurriler, Asurlar, Babilliler, Urartular ve Medler olmak üzere birçok medeniyet Hakkari’de hüküm sürdü. Bu medeniyetler, binlerce tarihi yapı bıraktı. Adeta açık hava müzesi olan Hakkari'de, Türk devletinin asimilasyon ve yıkım politikaları nedeniyle binlerce eser, ya yıkıldı ya da kaderine terk edildi.

BİNLERCE KAYA RESMİ

Hakkari’nin batısında yer alan Gevaruk ve Tirşin yaylalarında, kayalar üzerine kazınarak çizilmiş binlerce kaya resmi bulunuyor. Çok geniş bir alana yayılmış bulunan bu zengin resimler, günümüzde halen dimdik ayakta. Kaya resimlerinin yanı sıra tarihi kaleleri, kilisleri, hanları, sarayları, medreseleri, mezarlıkları, köprüleri ve evleri miras bırakmış. 

DEVLET ELİYLE YIKILIYOR

Türk devleti, Hakkari merkezde bulunan kalelere askerlerini yerleştirerek, kışlalara çevirdi. Kiliseler ve saraylar, tahrip edildi.

Hakkari’yi boşaltmak amacıyla seferber olan AKP de tarihi yapıları yok ediyor. 15 yıldır Türk devletini yöneten AKP, eski Hakkari evlerini restore etmedi, koruma ve kayıt altına almadı.

Bu evler, bir dönem Hakkari’nin hemen hemen her yerinde bulunuyordu. Günümüzde kullanılmasa bile Hakkari’nin birçok mahallesinde rastlamak mümkün. Devletin yıkım politikalarına rağmen, birçok evin dış duvarları halen ayakta. Özellikle taşlarla yapılan bu evler sağlamlıklarıyla biliniyor. İki katlı bu tarihi evlerin bir diğer özelliği ise yazın serin, kışın ise sıcak olması.

DEVLETİN BİLİNÇLİ POLİTİKASI

Hakkarili yurttaşlar, devletin günümüze kadar bu evleri bilinçli olarak koruma altına almadığını ve restore etmediğini söylüyor: "Biz her koşulda buraları terk etmeyeceğiz. Türk illerine baktığımızda 50 yılık yapılar bile restore diliyor. Bizim yapılarımızın binlerce yıllık geçmişi var. Buna rağmen hiçbir çalışma yapmıyor.”