Etho: Genç kadınlar konferansa güçlü bir şekilde katıldı
Kobanê’de önceki gün gerçekleşen birinci gençlik konferansını değerlendiren Gençlik Meclis üyesi Ali Etho, “Konferansa üç yüz elli delege katıldı. Bu katılımın önemli bir kısmı yarıdan biraz fazla genç kadın katılımlarıydı" dedi.
SİNAN DENİZ
KOBANÊ / ANF
Pazar, 10 Nisan 2016, 09:03
Kobanê’de önceki gün gerçekleşen birinci gençlik konferansını değerlendiren Gençlik Meclis üyesi Ali Etho, “Konferansa üç yüz elli delege katıldı. Bu katılımın önemli bir kısmı yarıdan biraz fazla genç kadın katılımlarıydı. Kobanê ve genel Rojava’da devrim süreci ve sonrası inşa çalışmalarında kadınlar ve özellikle genç kadınlar devrimin kuruluş çalışmalarında ön safta katılım sağladılar bu hem askeri hem de toplumsal inşada ön saflardaydılar. Bu durum her üç kantonda da aynı düzeyde yaşanmaktadır” dedi.
Sayın Etho bize konferansın ortamını anlata bilir misiniz? Konferans nasıl bir havada başladı ve Kobanê gençliğinin ilgisi ve katılımı nasıldı. Tüm Rojava gençliği açısından konferansın önemi nedir?
Genel YCRK (Yekitiya Civanen Rojavaye Demokratika Kurdistan) kuruluşundan ilk konferansını dün Kobanê’de gerçekleştirdi. Kobanê’de yaşanan ağır savaştan sonra böyle bir gençlik konferansının yapılması önemli bir adımdır. Bu konferans hem Kobanê halkı hem de Kobanê gençliği için yeni bir süreç başlangıcının adımı anlamına geliyor. Yeni yaşamın hem savaştan sonra hem de şimdi yaşanan savaş ortamında bile yeni yaşamı örgütlemenin önemli bir başlangıcıdır. Kobanê gençliği bu konferansla büyük bir moral motivasyona erişti. Kobanê’de böyle bir konferansın gerçekleşmesinin heyecanı bir taraftan yaşanırken istek ve moralde üst düzeydeydi. Kendisine inanma azmi ve inancı gelişti. Önemli bir hava oluştu. Kobanê gençliği kendisine sahip çıkabilmeyi kendi sistemini örebilmeyi toplumu değiştirip dönüştürebilme noktasında ki ısrarını ortaya koydu. Kendisini genele karşı sorumlu görme kararlılığı gelişti.
Biz YCR olarak amacımız konferansla birlikte yaşanan yıkım ve buna karşı oluşturulacak yeni yaşama gençlikle toplumsal bir dinamizm yaratmaktı. Toplumda var olan kırılmış yönleri aşırtıp daha dinamik daha moral değerleri yükselten bir havayı yaratmaktı. Bunun ilk adımları hem öncesinde yapılan çalışmalarla hem de yaşanan konferansla önemli bir ivme kazandı. Bu ivme konferansta alınan kararların uygulanmasıyla önemli sonuçlar ortaya çıkaracaktır.
Konferansa üç yüz elli delege katıldı. Bu katılımın önemli bir kısmı yarıdan biraz fazla genç kadın katılımlarıydı. Kobanê ve genel Rojava’da devrim süreci ve sonrası inşa çalışmalarında kadınlar ve özellikle genç kadınlar devrimin kuruluş çalışmalarında ön safta katılım sağladılar bu hem askeri hem de toplumsal inşada ön saflardaydılar. Bu durum her üç kantonda da aynı düzeyde yaşanmaktadır.
Rojava kadını devrimi benimsedi, kurulan sistemin devrimin kendi devrimi olduğunu anladı sahiplendi. Sistemin kuruluşunda ana kurucu olma misyonunu bilince çıkarmış durumda.
Rojava gençliği üzerindeki olumsuz etkileri nasıl değerlendiriyorsunuz gençliğe giderken ne gibi zorluklarla karşılaştınız?
Kapitalist modernitenin girmediği giremediği yerler de saldırmadığı alan şu an dünya üzerinde yok gibi. Ortadoğu en yoğun saldırı altında tuttuğu yerlerin başında gelmektedir. Kapitalizm Ortadoğu’ya şimdi en fazla teknik üzerinden tüketim kültürünü yayma üzerinden giriyor. Bu kültür savaşının hedefindeki en önemli kesim gençliktir ve bu anlamda en çok etkilenen de gençliktir. Gençlik ruhunu, gençlik enerjisini eriterek duyarsız ve inançsız bir gençlik yaratmaya çalışıyor. Bunu hem Ortadoğu’da hem de Rojava gençliği üzerinde kısmen başarmış durumda. Yurt dışına, Avrupa ülkelerine göç bunun sonucudur. Göçü, savaş ve yıkımla izah etmek olmaz. Çünkü Kürdistan tarih boyunca çok daha büyük istila ve işgallere uğramıştır ve her dönemde Kürdistan halkı ülkesini terk etmemiştir. Şimdi ki göçü kapitalist modernitenin sistemini kabul ettirme ile alakalı bir şekilde değerlendirebiliriz. Kapitalist modernite savaşın sorumlusu olarak değil kurtarıcısı olarak kendini göstermek istiyor. Bu temelde yaşanan bir göç durumu Ortadoğu ve Rojava’dan oldu. Genel Rojava kantonlarında Kürtlüğüyle en fazla tanınan bölge ve şehir Kobanê’dir. Buna rağmen buradan da göçler yaşandı Kuzey Kürdistan ve Türkiye’ye geçişler oldu. Bu geçişler sonrasında göçmen kitle kendisini koruyacak ideolojik ve düşünsel donanıma sahip değildi. Kişilik ve duygularda bazı dejenere değişimlere yol açtı. Geri dönüşü yaşayan gençliğin üzerinde bu değişimleri gözlemledik. Konferansımızda alınan kararların başında da bu etkiyi gözlemleyerek kapitalist modernite yaşamının etkileri ve kültürüne karşı bir kültür savaşımı başlatmak geliyor. Kendi alternatif yaşamını daha güçlü oturtmayı hedefliyoruz.
Rojava devrimi açısından gençlik ne anlam ifade ediyor gençlik kendisini devrimin neresinde görüyor?
Rojava devrimi ilk Kobanê’de alevlendi. Devrim buradan başladı. Kobanê gençliği bu kıvılcımın içerisinde önemli bir rol oynadı. Şu an Kobanê’de yapılan çalışmaların kurumlaşmaların faaliyetlerini yürütenler devrimin başlangıcında devrim içerisinde yer alan rol oynayan o dönem devrimin başlatılmasında yer alan gençlik kadroları ve çalışanlarıdır. YCR olarak devrim aşaması ve devrim aşamasından sonraki saldırılar, içinde yer aldığımız inşa dönemi eksik, yetersiz kalan yanlarımızı sorguluyoruz.
Bundan sonra Kobanê gibi bir yerde alternatif bir yaşamı kültürel, sanatsal, sportif ve toplumun genel sorunlarına duyarlı yönleriyle örgütleyip faaliyete geçmeyi düşünüyoruz. Ama en başta gençliğin sağlam bir ideolojik duruş ve düşünceye sahip olması gerekiyor. Öyle olursa ancak topluma öncülük edebilir, toplumu değiştirip dönüştürecek bir noktaya gelebiliriz. Öncü kendini topluma karşı sorumlu hissedendir. Şimdi Rojava’da gençliği sağlam ideoloji ve felsefi ile donatılırsa sağlam bir inşa da hayata geçebilir. Önder Apo, gençliğe öncülük misyonu verdi. Öncü sadece eylemlerle, sadece savaş gücü olarak değil kuşkusuz bunlar gençliğin temel görevidir ama topluma karşı gelişen her türlü ideolojik ve fiziki saldırılara karşı kendini sorumlu hissetmek de bu temelde savaşı en üst düzeye çıkarmak gençliğin temel görevidir ama alternatif yaşamı oluşturmak sistemi kurmak da gençliğin temel görevidir.
Geleceği kurmak, eğitim ve örgütlenmeyle olur. Kapitalist moderniteye karşı savaş yine eğitim ve örgütlenmeyle olur. Bu anlamda Rojava gençliği üzerine düşen adım attı sorumluluklarına sahip çıktı. KCRK (Komalen Civanen Rojavaye Kürdistan) ve Civanen Şoreşger adımlarıyla devrimin içinde ve inşasında ilk baştan yerini aldı. Oluşan devrimle beraber demokratik ulusun nasıl olacağı, kurulacağı üzerinden çalışmalarını başlattı. Devrimden önceki gençlikle devrimden sonraki gençliğin istekleri ve toplumsal öncüleri arasındaki farkların değişmesi örneğin devrimden önce toplumda yaratılmak istenen kendi Kürtlük bilincini oluşturma ve bu bilinç üzerinden var olan rejime karşı direnişi ön plana çıkardı. Ama devrimden sonra toplumun temel gücü temel dinamik gücü olarak kendini ele aldı. Ve bu temelde sistem oluşturma çalışmalarına başladı.
Rojava gençlik çalışmalarını tarihini açabilir misiniz. Burada Kürt Halk Önderi Sayın Abdullah Öcalan’ın rolü nedir? Genç kadının bu örgütlenme ve devrimdeki yeri nedir?
Önder Apo’nun temel çalışma alanlarından birisi Rojava’da halkı eğitme örgütleme çalışmasıydı. Rojava alanı önderlik alanıydı. Önder Apo’nun Rojava’ya geçişiyle birlikte gençlik çalışmalarının başladığını da söyleyebiliriz. Burada yaptığı eğitim, örgütlenme, eğitim sonrası tekrar alanlara göndermesi hepsi birer gençlik faaliyetiydi.
Rojava gençliği üzerinde Önder Apo’nun emeği büyüktür ve bugünkü çalışmalarda onun emeği kazanımları üzerinden olmaktadır. Önderliğin esaretinden sonra burada gençlik çalışmaları da sekteye uğradı. Daha sonra 2005 yılı itibariyle gençlik çalışmaları tekrar bir ivme kazanmaya başladı. İlk örgütlenmesini TECAK (Tevgera Civanen Azadiya Kürdistan) adı altında yapmaya başladı. Sonrasında KCRK ismi altında çalışmalarını sürdürdü. Sonrasında Civanen Şoreşger olarak devam etti 2015’e kadar çalışmalarını bu temelde yürüttü.
Devrim geliştikçe var olan sistemde devrime ayak uyduracak darlıklar vardı. Devrim öncesinde ulaşılan gençlik daha azken devrim sonrasında muazzam bir gençlik potansiyeli ortaya çıktı. Buna göre de bir örgüte ihtiyaç doğdu. Gençliğin yeni isteği oluşan devrim özgürleşen Kürdistan toprağını koruyup yeni yaşamı inşa oldu. Bunu gerçekleştirebilmenin ilk yolunun da yeni bir örgüt yeni bir kongreyle yeni sürece girme ihtiyacı oldu. Bu temelde 29 Şubat 2015’de kongreyi gerçekleştirdi. Bu kongreyle birlikte Yekitiya Civanen Rojavaye Demokratika Kürdistan (YCR) ismiyle yeni dönem çalışmalarını başlattı. Bu örgütlenmesin asıl amacı Rojava’da yaşayan Kürt gençleri değil bunun yanında Rojava Kürdistanı’nda yaşayan kuzey Suriye devriminden yana olan burada yaşayan tüm diğer halkların gençliğinin de örgütü oldu YCR. Kürt, Arap, Süryani, Ermeni, Asuri gençliğinin ortak örgütüdür YCR. Yeni demokratik yaşamı kurma bu halklarla bu halkların gençliğinin katılımıyla olacağının inancı gelişti. Bunun yanında Rojava’da bulunan diğer siyasi parti gençliğiyle de tartışma süreçleri başlatıldı onlarda bu gençlik örgütünün içerisine çekilmeye çalışıldı. Gençliğin sorunları bir kesime ait olan bir sorun değildir toplumun tüm başka kesimleri de ilgilendiren ortak tabanlı bir sorundur. Gençlik sorunu toplum sorunudur. Toplum sorununa duyarlı olan herkes, her kesim örgütlü hareket etmek zorunda. Ortaya çıkan tüzük de toplumu kapsayan bir içeriğe sahiptir. Bu şekilde çalışma bir yıl kadar sürdü. Bu bir içerisinde Kürt gençliği dışındaki etnik ve dini halk kesimleri ve başka parti gençliği sisteme dahil olmaya kendini içinde görmeye başladı. Bu örgütlenme ve çalışmalardan sonra kantonlar özgülünde konferanslar gerçekleştirme kararına gidildi.
Bu karar çerçevesinde 28 Şubat 2016’da Cizre kantonunda yedi yüz delegenin katılımıyla konferansını gerçekleştirdi. Elli bir kişilik bir meclis ve on dokuz kişiden oluşan koordinasyon, eş sözcüler seçildi. Şimdi Kobanê kanton gençliği konferansını gerçekleştirdi, bu konferansta kırk beş kişilik bir meclis belirlendi önümüzdeki günlerde bu meclis toplanıp koordinasyonunu belirleyecek. Gelecek aylarda da Efrîn gençliği konferansını gerçekleştirecek. Tüm bu konferanslardan sonra genel YCR Meclisi belirlenecek. Genel meclis de Efrîn kantonunun konferansının sonucunda belli olacak. YCR olarak sadece Kuzey Suriye’de çalışma yürütmüyoruz. Lübnan, Şam ve Halep de çalışma alanlarımız içerisindedir. Her kanton kendi özgünlüğünde çalışmalarını yürütüyor. Her kantonun kendi özgünlükleri var. Bu farklılık ve özgünlük her zaman göz önünde bulundurulan bir husustur. Çalışmalarda bu temel üzerinden yürüyor. Kobanê kantonunun her alanında çalışmalar var. Köylerde, Kobanê merkezde ve Kobanê’ye bağlı Arap halkının yoğunlukta yaşadığı Girê Spî ve Sirin kasabalarında çalışmalar yürütülmekte. Bu çalışmalarda genelde eğitim ve örgütleme üzerinden olmakta. Örgütlenmenin de temel ayağı komün ve meclis çalışmalarıdır. Komün, meclis ve komite örgütlenme tarzıyla çalışmalarımız ilerlemektedir. Öğrenci gençlik, işçi gençlik, işsiz gençlik yani toplumda var olan tüm gençlik kesimleri komün, meclis, komite tarzı örgütlenerek kanton meclisini oluşturmaktadır. Böyle bir meclis şu anda hem Cizre hem de Kobanê kantonunda oluştu. Oluşan bu kantonların en başta gelen ilk çalışması eğitim çalışmasıdır. Eğitimini tamamlamış bir meclis ancak toplumun devrimin sorunlarına çözüm olacaktır. Genel gençlik örgütlenmesi YCR’nin yanında genç kadın örgütlenmesi Yekitiya Civanen Jin (YCJ) de özgün örgütlenmesini özgün çalışmalarını yapmaktadır. YCJ, 22 Şubat 2016’da kendi kongresini yaparak çalışmalarına bir örgütlülük kazandırdı. Bu temelde komün, meclis, komite oluşturma çalışmalarını sürdürmekteler. Bu genç kadın örgütlenmesi Rojava kadınında özellikle genç kadınında kendine özgüvenini daha da arttırdı. Bir kadın devrimi olan Rojava devrimini daha da nitelikli hale getirdi.
Kuzey Suriye federasyonu kurucu meclis çalışmalarına nasıl katılıyordunuz?
Kuzey Suriye federasyonunun ilanından sonra gençlik içerisinde bu federasyona nasıl katkı sunarız nasıl ilerletiriz tartışması başlattık. Gençlik olarak öncü misyonumuzu nasıl oynaya biliriz arayışı içine girdik. Kuzey Suriye federal sistemi kurucu meclisinin içerisinde ona yakın arkadaşımız çalışmalar yürütmektedir. Çalışma ve kararlarımızı bu yeni federal sistem ekseninde nasıl yeniden örgütlendiririz yönlü daha genişletilmiş tartışma ve çalışmalarımız var bu anlamda Cizre kantonunun halklar gençlik çeşitliliğine denk çalışmalarımızı başlatmış durumdayız. Bu diğer her iki kanton içinde geçerli. Hiç bir toplumsal kesim dışarda kalmayacak ötekileştirilmeyecek. Hiç bir dil, din, inanç dışarda kalmayacak.
Kuzey Kürdistan’da gençlik öncülüğünde bir direniş gerçekleştiriliyor. Bu direnişi YCR olarak nasıl değerlendiriyorsunuz?
YCR olarak sadece kendi bulunduğu yer üzerine yoğunlaşan oranın sorunlarıyla ilgilenen bir gençlik hareketi ve felsefesi içinde değiliz. Tüm Kürdistan parçalarına karşı kendini duyarlı hisseden Kürdistan’da gelişen ve gelişebilecek olan her türlü saldırılara karşı kendini duyarlı hissedecek bir gençlik yaratmak istiyoruz. Rojava ve Kuzey, Rojhilat, Güney Kürdistan bir bütündür, birbirinden ayrı düşünülemez. Tüm parçalarda gelişen saldırılara karşı kendini sorumlu hissetmek zorunda. Bu anlayış gençlik hareketinin en temel kimliğidir. Şu an Kuzey Kürdistan’da gençlik öncülüğünde devam eden bir direniş var. Varlığını koruma, sömürgeciliği atma direnişidir. Kuzey Kürdistan’daki bu direnişin Rojava’da da etkisi olmaktadır. Kuzey Kürdistan’da halka ve gençliğe yapılan bu saldırıları buradaki halka ve gençliğe yapılan bir saldırı olarak ele alıyoruz. Oradaki her direniş ve kazanım bizim açımızdan bir değer bir moraldir. Buradan da oraya desteklerimiz oluyor bu hem Rojava halkı ve gençliğinin AKP faşizmini kınama eylemleri hem de iki parçayı birbirinden koparan suni sınırı kaldırma eylemleri şeklinde gerçekleşiyor bu yeterli de sayılmaz. Biz Rojava gençliği olarak ne kadar örgütlenirsek, ne kadar sistemimizi kurup, dünya gençliği için bir örnek oluşturursak diğer alanlardaki direnişe destek sunmuş oluruz.
Kobanê’ye akan ruh gençlik ruhuydu. 68 kuşağının ruhunun yeniden canlanmasının ruhuydu. Bu ruh Kobanê’ye nasıl sahip çıktıysa Kuzey Kürdistan’daki direnişe de aynı şekilde sahip çıkmalı akış yapmalı.
Son olarak bir çağrınız var mı?
Yaşamı kuracak olan gençliktir. Geleceği kurmak bizim ellerimizdedir. Bu tüm dünya gençliği için geçerlidir. Yaşamı kurmak için ne gerekiyorsa onu yaparsak bizi parçalamak isteyen kapitalist moderniteye karşı yeni yaşamı da örgütlemiş oluruz. Kobanê direnişi insanlığın direnişiydi. İnsanlığın en öz damarı buraya sahip çıktı. Kobanê direnişi insanlığın en güzel yanını direniş dayanışma yanını ortaya yine çıkardı. Biz bu dayanışmayı Vietnam’da gördük, 1968 gençlik ayaklanmalarında, dayanışmalarında başka halkların devrimlerine yardımda gördük. Kobanê’ye akan gençlikti. 68 kuşağının ruhunun yeniden canlanmasının ruhuydu. Bu ruh Kobanê’ye nasıl sahip çıktıysa Kuzey Kürdistan’daki direnişe de aynı şekilde sahip çıkmalı akış yapılmalı.