‘ExoMars’ yarın start alıyor
Avrupa Uzay Ajansı (ESA) ile Rus Uzay Ajansı (Roscosmos) işbirliğiyle Avrupa’nın Mars’taki ilk uzay aracı yarın kırmızı gezegene gönderiliyor.
Avrupa Uzay Ajansı (ESA) ile Rus Uzay Ajansı (Roscosmos) işbirliğiyle Avrupa’nın Mars’taki ilk uzay aracı yarın kırmızı gezegene gönderiliyor.
ExoMars adlı misyon çerçevesinde Mars’a gönderilecek TGO adlı uzay aracının görevleri arasında gezegenin atmosferinin farklı mevsimlerdeki kompozisyonu ve geçirdiği değişimler incelenecek.
Amerikan Uzay Ajansı tarafından daha önce Mars’a gönderilen ve araştırmalarına devam eden Curiosity adlı kaşif robota (rover) yeni rakip çıktı.
Avrupa’nın Mars’taki ilk aracı olarak tasarlanan ve 4 ton ağırılığında olacak Trace Gas Orbiter (TGO) adlı uzay aracı, yarın Kazakistan’daki Rus uzay üssü Baykonur’dan fırlatılacak.
TGO’nun temel görevi ise, Mars’ın atmosferindeki farklı mikro organizmaların yanı sıra, mevsimlere göre geçirdikleri değişimleri incelemek olacak. Daha önce Curiosity adlı Amerikan uzay aracı tarafından varlığı tespit edilen metan gazının nasıl ve hangi kaynaklardan oluştuğu da TGO tarafından irdelenecek.
İKİNCİ AŞAMADA KAŞİF ROBOT GÖNDERİLECEK
ESA ve Roscosmos’un Mars misyonu ExoMars’ın ikinci aşaması ise Mars’a bir kaşif robot (rover) olacak. Farklı bilimsel aletler ve bir adet kaya delgisiyle donatılacak kaşif robot, Mars üzerinde geçmişte var olmuş veya halen var olma ihtimali olan yaşam belirtilerini bulmaya çalışacak.
SCHIAPARELLİ İNİŞ ARACI TEST EDECEK
ESA’nın daha önce deneysel inişler için hazırladığı 600 kilogram ağırlığındaki Schiaparelli adlı araç ise TGO’nun test inişini yapacak. Bu araç sayesinde, Mars’a iniş yapacak uzay araçlarının sorunsuz olarak gezegenin atmosferine girmesi ve inişi test edilmiş olacak.
TGO adlı uzay aracıyla birlikte yola çıkarılacak Schiaparelli adlı iniş test aracı, yaklaşık 7 ay sürecek yolculuk sonunda Mars’a inişten 4 gün kadar önce uzay aracından ayrılarak, gezegene önceden iniş yapacak. İniş testinin başarılı olmasıyla da uzay aracı Mars’a inecek.
ABD’nin Mars’taki çalışmalarına karşı Avrupa’nın ilk ciddi denemesi olacak ExoMars adlı misyonun 2022 yılına kadar sürmesi planlanıyor.
Rus Uzay Ajansı Roscosmos tarafından fırlatma füzeleri, ölçüm cihazları ve test iniş aracının finanse edildiği misyonun ESA’ya maliyeti ise yaklaşık 1,2 milyar euro civarında olacak. Mars’a kadar 500 milyon kilometre yol yapacak TGO adlı uzay aracı yarın Paris saatiyle 10.31’de Kazakistan’ın Baykonur üssünden fırlatılacak.