Eylül 2024, kayıtlara geçen en sıcak ikinci eylül ayı oldu

Avrupa iklim gözlemevi Copernicus'a göre, 2024 eylül ayı kayıtlara geçen en sıcak ikinci eylül ayı oldu.

Copernicus tarafından bu salı günü yapılan açıklamaya göre, eylül ayına “aşırı” yağışlar eşlik etti ve bir yıldan fazla süren olağanüstü sıcaklıklar serisini devam ettirdi.

Copernicus, 2024'ün 2023'te kırılan rekoru geçerek “şimdiye kadar ölçülen en sıcak yıl olmasını neredeyse kesinleştirdiğini” belirtti.

Açıklamada ifadeleri yer alan Copernicus'un İklim Değişikliği Servisi (C3S) Müdür Yardımcısı Samantha Burgess, “Geçen ay artan sıklıkta gördüğümüz aşırı yağışlar, daha sıcak bir atmosferle daha da şiddetlendi” dedi. Burgess, bazı yerlerde “sadece birkaç gün içindeki yağışların aylarca yağan yağmura eşdeğer” olduğunu ifade etti. 

Aylık açıklamada, Orta Avrupa'da olağanüstü sel felaketiyle eşanlamlı olan Boris fırtınası, Pakistan'ı “ciddi şekilde vuran” muson ve ekim ayı başında Tayvan ve Filipinler'i vuran Krathon tayfunu örnekleri verildi. 

Eylül ayına ayrıca Asya'daki Yagi ve Bebinca süper tayfunları, Nepal ve Japonya'daki ölümcül seller ve Amerika Birleşik Devletleri'ndeki Helene Kasırgası damgasını vurdu. 

Uluslararası Göç Örgütü'ne (IOM) göre, Batı ve Orta Afrika'da yoğun yağmur sezonu 1.500'den fazla can aldı, dört milyon kişiyi etkiledi ve 1,2 milyon kişiyi yerinden etti. 

Sıcaklık açısından, “Eylül 2024, Eylül 2023'ten sonra dünyanın en sıcak ikinci eylül ayı oldu” ve ortalama sıcaklık 16,17°C ile sanayi öncesi iklimdeki (1850-1900) ortalama bir eylül ayından 1,54°C daha sıcaktı. 

Bu durmak bilmeyen rekorlar, insan faaliyetleri ve sera gazı emisyonlarının neden olduğu aşırı ısının %90'ından fazlasını emen okyanusların (yerkürenin %70'i) benzeri görülmemiş bir şekilde aşırı ısınmasından kaynaklanıyor. Ortalama deniz yüzeyi sıcaklığı bu nedenle Mayıs 2023'ten bu yana benzeri görülmemiş seviyelerde kaldı