Filipinli ve Kürdistanlı çocuklar 'ortak bir gelecek' için buluştu

Filipinli ve Kürdistanlı çocuklar 'ortak bir gelecek' için buluştu

Uluslararası Özgür Kadınlar Vakfı ile Filipinli kadın örgütü Gabriela'nın düzenlediği 'Bata-Zarok-Kind' festivalinde farklı dil ve kültürlere sahip olan çocuklar 'ortak bir gelecek' için buluştu.

Dün Hollanda'nın Den Haag kentindeki Demokratik Toplum Merkezinde düzenlenen çocuk festivali Şengal ve Rojavalı çocuklara adandı.

Uluslararası Özgür Kadınlar Vakfı (IFWF) ile kadın örgütü Gabriela'nın ortak organizesiyle gerçekleşen festival dilleri, kültürleri ve yaşam biçimleri farklı olsa da insanların isterse aynı dili konuşabileceğinin en somut ispatı oldu. Şengal ve Rojava'da yaşayan çocukların erken başlayan mültecilikleri katılımcıların tamamında bir burukluk yaratsa da festival halklar arası dayanışma ve birliğe en çok ihtiyaç duyanların ve bunu en çok başaranların çocuklar olduğunu kanıtladı.

Festivale katılan çocuklar 4 ayrı dalda ( müzik, resim, ritm ve halk dansları) düzenlenen atölye çalışmalarında da hem el becerilerini geliştirdi hem de birbirilerinin kültürünü, dilini tanıma fırsatı buldu. Ritm atölyesinde çocuklar kendi ülkelerinin enstrümanlarını ortaklaştırdılar ve farklılıkların uyumunu müziğin diliyle anlattılar. 2 saat süren atölye çalışmaları sırasında düşledikleri barışı resmetme fırsatını yakalayanlar çocuklar da oldu. Filipinli çocukların oyunlarını öğrenmeye çalışan Kürdistanlı çocuklar ile halay çekmeye çalışan Filipinli çocuklar renkli görüntüler oluşturdu. Günün tamamını çocuklara ait kılan bu organizenin çocuklar kadar ailelerini de memnun ettiği gözlerden kaçmadı.

Sahne programı da çocukların beğenilerine yönelikti. Çocuklar yine kendi yaşıtları olan ve kürt toplum merkezinde dil eğitimi gören çocukların hazırladığı koroyu ilgiyle izledi. Etkinliği organize eden kurumlar adına konuşma yapan İFWF adına konuşan Narin Toğuç Şengal ve Rojava'da çocukların erken büyümek zorunda kaldıklarını ve mültecilik hayatının onlar için çok erken başladığını belirtti. 'Güne damgasını vuran söz empati ve biz orada yaşayn çocukların yaşadıklarının ortağıyız. Çocuklara yaşanılır bir dünyaya dair umut vermek için böyle bir organizeyi gerçekleştirdik ama onların kendi yaşıtlarının yaşadıklarına duyarsız kalmalarına da izin vermeyeceğiz. Onları duyarlı kılmalıyız ancak düşlerini karartmadan' şeklinde konuştu.

Filipinli kadın örgütü Gabriela adına konuşan Consie Gonzales ise Kürdistan'da yaşananları yakından takip ettiklerini belirtti. Tamamıyla çocuklara ait kılınan günün ebeveynler için tek dikkat çeken yanı ise her iki halkın mutfağından örneklerin sergilendiği yemek standı ve her iki halkın tarihi ve yaşam biçiminden kesitlerin sunulduğu fotoğraf sergisi oldu.

Hollanda'da yaşayan Filipinli ve Kürdistanlı çocukların aileleriyle birlikte katıldığı festivalin en dikkat çekici yanı kuşkusuz çocuklarla ortak oyunlar oynayan palyaçonun gösterisi oldu. Çocuklarla ortak oyun kuran palyaço da iki ayrı kültürü böylesine bir etkinlikte bir araya getirmeyi başaran kadın kurumlarına teşekkkür etti. Çocuklar için unutulmaz bir gün olan yetişkinler de benzer temennilerde bulunarak bu tür etkinliklerin süreklilik kazanması talebini organize eden kurumlara iletti.