Geçmişin kokuları geri geliyor

Avrupalı bir grup kimyager ve tarihçi, kıtanın geçmişindeki kokuları günümüze taşımak için bir çalışma başlattı. Çalışma çerçevesinde tarihi mekanların geçmişteki kokularına kavuşturulması amaçlanıyor.

Odeuropa adı altında çalışan bilim insanları iki yıldan bu yana İlk, Orta ve Yeni Çağa ait kokular üzerinde deneyler yapıyor. Hollanda, İtalya, Almanya, Fransa ve Slovenya’da ayakları bulunan ekip AB’nin Horizon programından 2,8 milyon Euro destek aldı.

Araştırmacılar kıtanın tarihindeki resimler ve günlük hayatı tarif eden tekstlerden hareket ederek şehirler ve şehirlerin özel mekanlarının kokularını yeniden yaratmak üzerine çalışıyor. Araştırma ekibinde yer alan Cecilia Bembriene bilim ve tarihte duyu hiyerarşisi olduğunu ifade ederek “biz birçok duyunun katıldığı bir yaklaşımla tarihi öğretmek istiyoruz” dedi.

Çalışma kapsamında Almanya’da binlerce tarihi resim, İtalya’da da yemek tariflerini de içeren yazılı kaynaklar inceleniyor. Buradaki veriler daha sonra bir bilgisayar tarafından değerlendiriliyor ve resmedilen ya da tarih edilen ortamın kokusu yaratılıyor.

İngiltere’de yapılan çalışmalarda Virginia Woolf’un Orlando romanında yer alan betimlemeler kullanılarak Kent’teki Sackville-West ailesinin evinin kokusu yeniden üretildi.

Den Haag’taki bir müzede Amsterdam’daki kanalların eski kokusu, İngiltere’nin York şehrindeki Jorvik Viking Merkezinde ise Viking gemileri ve yerleşkelerinin kokusu uzun bir süreden beri ziyaretçilere sunuluyor.

Odeuropa kokuların Avrupa’daki tarihi mekanların ziyaretçilerine yaygın bir şekilde sunulmasını sağlamayı planlıyor.