Genetiği değiştirilmiş domuzdan insana organ nakli yapılabilecek

Dünya üzerinde her gün yüzlerce kişi organ yetmezliği nedeniyle yaşamını yitirirken, organ bağışları için genetiği değiştirilmiş hayvanların kullanılabileceği bildiriliyor.

Science dergisinde yayınlanan bir makaleye göre, genetiği değiştirilmiş domuz yavrularının organlarının insanlarda kullanılabilmesi mümkün olabilecek.

Domuz yavrularından alınacak organlarla sayıları zaten yetersiz olan bağışlayıcıların yerinin doldurulabileceği tahmin ediliyor. Araştırmaya katılan uzmanlar, genetiği değiştirilmiş domuzlar sayesinde kalp, böbrek ve akciğer gibi önemli ameliyatlarda ‘devrim’ niteliğinde bir aşamaya gelineceğini vurguluyor.

Bugüne kadar domuzlardan alınacak organların nakli halinde insanlar için tehlikeli virüslerin bulaşma riski nedeniyle geri duruluyordu.

Harvard Üniversitesi’nden genetik uzmanları George Lurch ve Luhan Yang tarafından yapılan çalışmayla, domuzların DNA’larındaki virüslerin henüz embriyonları gelişmeden elimine edilmesini sağlayan bir klonlama metodu geliştirildi. Bu sayede eGenesis adlı İsviçre’de kurulan bir şirkette 37 adet genetiği değiştirilmiş domuz yavrusu elde edildi.

Science dergisindeki makalede, ABD’de her gün ortalama 22 kişinin organ yetersizliği nedeniyle yaşamını yitirdiğine dikkat çekildi. Makalede, buna karşın domuzların organlarının insanlarınkine yakın büyüklüğe ulaşabildiklerine dikkat çekildi.

Şimdiye kadar ‘xenotransplantation’ olarak adlandırılan hayvandan insana organ naklinde domuzlardan alınan kalp kapakçıklarıyla pankreaslar insanlara nakledilebiliyordu.