Gerilla terzihanesinde…

HPG gerillası Şervan Mêrdîn, gerilla terzihanesinde. Onun için gerilla yaşamı bir bütündür, cephede ya da cepheyi tamamlayan bir ünitede olmanın farkı yok.

Gerilla, harekat alanı ve mevcudiyeti büyüdükçe kendi ihtiyaçlarının pratik teminini sağlayacak yöntemler de geliştiriyor. Gerilla terzihanesi de bunlardan biri. Burada ihtiyacı tam olarak karşılayacak doğru ve uygun malzemelerin, sağlam ve hızlı hazırlanması; doğru zamanda ve belirlenen yerde olması sağlanıyor. HPG gerillası Şervan Mêrdîn de bu terzihanede emek verenlerden. 2015'te gerillaya katılan Şervan, bir gerilla olduğunun altını çiziyor ama pratik işini de küçümsemiyor.

Neden terzihanede görevlendirildiniz?

PKK saflarına katılmadan önce terziydim. Terzilik işim olduğu için terzihaneye geldim. İki yıldır burada terzilik yapıyorum. Elbette önceki işlerimden farklıdır ama buranın ihtiyaç duyduğu malzemeleri öğrenmem zor olmadı.

Ne tür şeyler dikiyorsunuz?

Arkadaşların ihtiyaçlarına göre kendimizi planlıyoruz. Silahlar pas tutmasın diye kılıf yapıyoruz. Arkadaşların talebine göre çanta hazırlıyoruz. Çabuk bozulabilen ve kırılacak olan araçlar için de diktiğimiz kılıflar var.

Bunları dışarıdan temin etmek mümkün değil mi?

Mümkün ama hazır alınan eşyalar hem çok pahalı hem de kalitesiz. Aldığımız bazı eşyalar çabuk yırtılıyor. Yırtılan ve eskiyen palaskaların tamirini yapıyoruz. Şarjör kılıfları, bomba kılıflarını, cihaz kılıflarını ve çanta yapıyoruz. Daha uzun vadeli olabilecek tarzda arkadaşların ihtiyaçlarına uygun oluyor. Burada emek harcadığımızı biliyoruz ve bu emeğimizin boşa harcanmadığını görüyoruz.

Yaptığınız işle ilgili eleştiri/şikayet veya öneri alıyor musunuz?

Çalışmama dair eleştiriler ve öneriler de gelişiyor. Eksiklikler olduğunda arkadaşlar bize söylüyor biz de o çerçevede yaklaşıyoruz. Hangi konuda eleştiriler gelmişse biz de o konu üzerinde duruyoruz ki bir daha böyle bir eksiklik yaşanmasın. Arkadaşlar eleştirdiğinde ilk olarak bazı çalışmalara vaktim olmadığını kavratmaya çalışıyorum. Arkadaşlar da bu konuda anlayışlı yaklaşıyor. Gelen eleştirilerin üstünde duruyorum. Daha çok olumlu eleştiriler alıyorum. Bazen arkadaşlar önerilerini sunuyor. Bunları göz önünde bulundurarak çalışıyoruz.

Planlamanızı nasıl yapıyorsunuz?

Arkadaşların ihtiyaçlarına göre planlamamı yapıyorum. Örneğin arkadaşlar çanta ya da silah kılıfı istemişler, ben de ona göre planlamamı yapıyorum. Bazen çalışma çok olunca anlayan arkadaşlarımız yardımcı oluyor. Bu çalışmanın zorlukları da var ama sevgi, anlam ve emek çok olduğu için bu zorlukların üstesinden geliyoruz.

Bu çalışmada daralmıyor musunuz? Ön mevzide arkadaşlarınız savaşıyor, bu sizi bazen rahatsız etmiyor mu?

Niçin çalışma yürüttüğümü bildiğim için daralmıyorum. Ön mevzilerde bulunan arkadaşlar savaşıyor, biz de burada arkadaşların ihtiyaçlarını karşılıyoruz. Bu da bizde birliği oluşturuyor. Her şeyden önce biz gerillayız. Arkadaşlar mevzilerde savaşıyor, biz de burada o savaşın bir parçasıyız; birbirimizi tamamlıyoruz. Kolektif bir yaşam ve gayret var. Yaptığım çalışma devrim içindir. Çalışmama çok titiz yaklaşıyorum, çünkü yoldaşlarım her şeyin en güzelini hak ediyor.

Güvenlik konusunda sorun yaşıyor musunuz, hava saldırılarının yoğunluğu sizi zorlamıyor mu?

Belki tekrar olacak ama her şeyden önce biz gerillayız. Güvenliğimize dikkat ettiğimiz için sorun çıkmıyor. Düşman psikolojik olarak da üzerimizde savaş yürütüyor. Bizim işimiz hepsini boşa çıkarmak. Her ne kadar hava saldırıları yaşansa da her çalışmamızda gerilla ilkelerimize riayet ettiğimiz için pek sorun yaşamıyoruz.