On milyonlar açken, yüz milyonlarca ton yiyecek çöpe atılıyor
Dünyanın onlarca ülkesinde gıda yetersizliği nedeniyle on milyonlar açlık çekerken, kimi ülkelerde her yıl on milyonlarca ton gıda çöpe atılıyor.
Dünyanın onlarca ülkesinde gıda yetersizliği nedeniyle on milyonlar açlık çekerken, kimi ülkelerde her yıl on milyonlarca ton gıda çöpe atılıyor.
PLOS ONE adlı bilimsel dergide yayınlanan bir makaleye göre, Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) günlük 150 bin ton gıda çöpe atılarak telef oluyor. 320 milyon nüfuslu ülkede her gün kişi başına 400 gram kadar yiyeceğin çöpe atıldığı kaydedilen makalede, bunun ortalama bir ABD’linin günlük kalori ihtiyacının üçte birine denk geldiği vurgulandı.
Toplamda ABD’de çöpe atılan gıdaların yıllık 50 milyon tonun üzerinde olduğu tahmin edilirken, dünya genelinde ise yüz milyonlarca tondan bahsediliyor.
MİLYARLARCA METREKÜP SU HARCANARAK ÜRETİLDİLER
Ülkede çöpe atılan yiyeceklerin tarımsal toprakların yüzde 7’sinde üretildiği belirtilen makalede, bu ürünler için milyarlarca metreküp suyun harcandığına dikkat çekildi.
Makaleye göre, ABD’lilerin çöpe attığı yiyeceklerin başında yüzde 39’la sebze ve meyveler gelirken, ikinci sırada yüzde 17 ile süt ürünleri bulunuyor. Çöpe atılan yiyeceklerin yüzde 14’ünü et ürünleri, yüzde 12’sini ise tahıl türleri oluşturuyor.
Makalede dikkat çekilen bir diğer nokta ise, sağlık için önemli olan sebze ve meyveler çöpe giderken, çips, yağ, şekerleme ve alkolsüz içeceklerin ise çok düşük oranlarda atılması oldu.
SAĞLIKLI YERKEN İSRAFA DA DİKKAT EDİLMELİ
Makalenin yazarlarından Meredith Niles, sağlıklı bir yaşam için gerekli olan sebze ve meyvelerin tercih edildiğini ancak bunu yaparken aşırı israfa karşı da dikkatli olunması gerektiğinin altını çizdi.
Asya, Afrika ve Güney Amerika’daki birçok ülkede tarım ürünlerinin ucuz fiyatlarla ihraç edilmesinin de etkisiyle ciddi gıda sorunu yaşıyor. Ayrıca birçok ülkede kuraklıklar veya aşırı yağışlar başta olmak üzere iklimsel etkiler veya tarım alanlarının yetersizliği nedeniyle yeterli ürün alınamıyor.
HER BİR KİLOSU İÇİN TONLARCA SU HARCANIYOR, ÇEVRE KİRLETİLİYOR
Gelişmiş ülkelerdeki en önemli sorun ise, gıdaların tüketilmeden ve hatta henüz satılmadan çöpe atılmaları. Oysa sadece 1 kilogram pirinç elde edebilebilmesi için 3 bin litreyi aşkın su harcanırken, bir kilo biftekte bu miktar 15 bin litreye ulaşıyor.
Yapılan araştırmalar, dünya üzerindeki su sıkıntısının günlük kullanımdan ziyade, tarımsal alanlarda veya diğer ürünler için sanayide kullanılan su miktarının fazlalığından kaynaklandığını ortaya koyuyor. Yine üretilen her ürün veya ekilen her sebze, meyve veya tahılın küresel ısınmaya yol açan zararlı gaz salınımlarını arttırdığı biliniyor.