GÖRÜNTÜLÜ

Giyadîn siyanürle zehirleniyor

Agirî'nin (Ağrı) Giyadîn (Diyadin) ilçesine bağlı Melegeri (Molakara) köyünde siyanürle altın arayan Koza şirketi, halkın tepkilerine rağmen çalışmalarını sürdürüyor.

GIYADÎN'DE DOĞA KATLİAMI

AKP'ye yakınlığı ile bilinen Koza Altın isimli şirket, Agirî'nin Giyadîn ilçesine bağlı Melegeri köyünde 2009’da siyanürle altın arama çalışmalarını başlattı. Siyanür ile altın arama çalışmalarının doğayı tahrip ettiğini ve geçim kaynaklarını yok ettiğini belirten köylülere o dönem Nilüfer Gümüş isimli şirket mühendisi tarafından boş kağıt imzalatılmak istendi. Buna izin vermeyen köylüler, şirket çalışanlarına müdahale ederek siyanürlü altın arama çalışmalarına izin vermedi. 


HİNDİSTAN VE PAKİSTAN’DAN İŞÇİ

Kamuoyu baskısı ve köylülerin tepkilerinin ardından altın arama çalışmalarına son veren Koza Altın, köyde altın arama çalışmalarına yeniden başladı. Şirket ayrıca köyden çalışacak kimseyi bulamayınca Hindistan ve Pakistan’dan işçi getirdi. İşçilere 150 konut inşa eden şirketin çalışmalarını sürdürmesi halinde birçok köyün boşaltılacağı öğrenildi. 

ŞAHİN: EYLEME GEÇMELİYİZ

Siyanürlü altın arama çalışmalarına tepki gösteren Ekoloji Birliği aktivisti Fatih Şahin, şunları söyledi: “Yerin altını üstüne getiriyorlar, siyanürün zararları yüzyıllarca geçmiyor. Bitki yapısı, yer altı su kaynaklarına zarar veriyor. ÇED raporları var, HES'lerde de bunu yapıyorlar ve hukuki olmayan raporlarla AKP'den izin alıyorlar. Tüm doğamız ranta kurban ediliyor. Siyanür, tarımı ve hayvancılığı da bitirir. Özellikle köylülerin duyarlı olması gerekiyor. Kaz dağlarında, Elazığ'da siyanürle altın aramanın nasıl felaketlere yol açtığını gördük. Bütün kamuoyunun duyarlı olması gereken bir konu. Buna karşı eyleme geçmemizi gerekiyor."