Greenpeace: İklim krizi ile biyoçeşitlilik üzerindeki tehlike arasında bağ var

Kolombiya'da COP16 zirvesine ev sahipliği yapan Cali kentinde sembolik bir eylem gerçekleştiren Greenpeace, iklim ve ekolojik krizin biyoçeşitlilik üzerindeki tehditleri ile doğrudan bağlantılı olduğunu vurguladı.

İklim değişikliği ile mücadele kapsamında düzenlenen etkinlikte, Greenpeace gönüllüleri Cali'deki meydanda dev bir yapboz oluşturarak Kolombiya'nın sembolik türleri olan gözlüklü ayı ve jaguarı içeren renkli bir fresk hazırladı. Bu görselin üzerinde, “Doğa için şimdi harekete geçelim!” mesajı yer aldı.

Greenpeace And Dağları bölgesi kampanyalarından sorumlu direktör yardımcısı Estafania Gonzalez, COP16'nın, doğayı korumanın iklim krizine karşı bir çözüm olduğunu göstermek için "önemli bir fırsat" olduğunu belirtti. Gonzales, “Bu iki kriz birbirine sıkı sıkıya bağlı” dedi.

Gonzalez, COP16'nın, Kasım 2025’te Brezilya’da düzenlenecek COP30 ile güçlü bir ortak gündem ve sinerji yaratmasını umduklarını belirtti.

Gonzalez, “Taahhütlerin zamanı geçti, artık biyoçeşitlilik için küresel bir çerçeve var ve bunu uygulama zamanı geldi.” diye belirtti. 

Greenpeace Başkanı, dev yapbozun müzakerelerde farklı vizyon ve çözümlerin bir araya getirilmesi gerektiğini sembolize ettiğini belirterek, “Kolektif eyleme odaklanırsak, 2030’a kadar gezegenin deniz ve kara ekosistemlerinin %30’unu koruyacak anlaşmaları hayata geçirebiliriz.” dedi.

Biyoçeşitlilik üzerine COP16 konferansı pazartesi günü Cali’de başladı. Bu yıl yaklaşık 23,000 katılımcı ile düzenlenen zirvede, 2030’a kadar toprak, okyanus ve canlı türlerini koruma amacı güden “Kunming-Montreal” anlaşmasının uygulama adımları ele alınıyor. 

BM Biyolojik Çeşitlilik Sözleşmesi’ne üye 196 ülkeden (ABD hariç) temsilcilerin katıldığı COP16’nın ikinci haftasında 140 bakan ve birkaç devlet başkanının yer alması bekleniyor. Greenpeace, forumda yaklaşık otuz delegeyle müzakereleri yakından takip ediyor. Gonzalez, “Tüm müzakerelere aktif olarak katılıyoruz ve süreci izliyoruz” diye ekledi.