Güneşi kendisinden yarı yarıya küçük gezegen keşfedildi
NGTS araştırma merkezi, kendisinden iki kat daha küçük bir yıldızın etrafında olan bir gezegen keşfetti.
NGTS araştırma merkezi, kendisinden iki kat daha küçük bir yıldızın etrafında olan bir gezegen keşfetti.
Şili’de Atacama Çölü’ndeki Next-Generation Transit Survey (NGTS) adlı araştırma merkezince yapılan çalışma sonucu, kendisinden iki kat daha küçük bir yıldızın etrafında olan bir gezegen keşfedildi.
Gezegen ve çok az ışıyan yıldızına NGTS-1 ve NGTS-1b adları verilirken, yıldızın gezegenden küçük olmasının gezegen oluşumuna dair bugüne kadarki oluşum modellerini değiştireceği savunuluyor.
Araştırmayı yürüten merkezi Londra’daki Royal Astronomical Society (RAS) tarafından yayınlanan açıklamada, normal şartlarda küçük yıldızların sadece kayalıklardan oluşan küçük gezegenleri oluşturabileceğine dikkat çekildi.
NGTS-1 adı verilen yıldızın etrafındaki NGTS-1b adlı gezegenden yarı yarıya küçük olduğu vurgulanan açıklamada, bu keşfin oldukça sürpriz olduğunun altı çizildi.
Jüpiter büyüklüğündeki gezegenin etrafında dönen yıldızın çevresine oranla yüzde 25 daha geniş olduğu belirtilen açıklamada, bunun oldukça farklı bir buluş olduğu dile getirildi.
Güneş Sistemi’nin en büyük gezegeni olan Jüpiter’in çevresinin Güneş’in çevresine oranı yaklaşık yüzde 10’da kalıyor. Bu da, NGTS-1b’nin çevresinde döndüğü yıldıza oranla ne denli büyük olduğunu gösteriyor.
Bu gezegenin yıldızıyla arasındaki mesafenin çok kısa olduğu belirtilen açıklamaya göre, bu mesafenin Dünya ile Güneş arasındaki mesafenin yüzde 3’ü kadar olduğu bilgisi verildi. Dev gezegenin, yarısı kadar olan yıldızının etrafında 2,5 günde tam tur döndüğü de verilen bilgiler arasında.
Normal şartlarda gezegenler, gaz ve toz bulutlarının bir yıldızın etrafında birikmeleri ve birleşmeleri sonucunda oluşuyor.