Güney Asya’da muson yağmurları: 270 ölü

Güney Asya’da son günlerdeki şiddetli muson yağmurları nedeniyle, 270’i aşkın kişi hayatını kaybetti. Milyonlarca kişi yağışlardan etkilendi.

Muson yağmurları her yıl Haziran ile Eylül ayları arasında yaşanıyor. Bu alt kıta, dünya nüfusunun beşte birini kapsıyor. Muson yağmurlar, tarım arazilerinin sulanması ve su rezervlerinin dolması için büyük öneme sahip. Ancak her yıl, şiddetli yağışlar sel felaketleri ve toprak kaymalarına yol açarak, ağır bir bilanço ortaya çıkarıyor.

Hindistan’da ülkenin kuzey doğusunda su baskınları ve binaların çökmesi sonucu 100’e yakın kişi hayatını kaybetti. Bihar ve Assam eyaletleri, en fazla ölümlerin yaşandığı eyaletler oldu. Buralarda binlerce kişi yer değiştirmek zorunda kaldı. Assam’da 10 gündür bir çok bölge sular altında. Ağır maddi zararların oluştuğu bölgede çok sayıda hayvan da telef oldu.

Bangladeş’in üçte biri sular altında kalırken, 59 kişi hayatını kaybetti. Bunların 10’u, Rohingya mültecilerinin bulunduğu dev kampta can verdi.

Nepal’de en az 83 kişi hayatını kaybederken, 17 bin aile yer değiştirmek zorunda kaldı. Suların yavaş yavaş çekilmesiyle birlikte aileler de evlerine dönmeye başladı.

Pakistan’da yetkililere göre 7’si aynı aileden olmak üzere 30 kişi hayatını kaybetti.