Güney Sudan’da insani krizi derinleşiyor

Bağımsızlığını kazandıktan sadece iki yıl sonra iç savaşın başladığı Güney Sudan’da çatışmaların yeniden başlaması, yüz binlerce mültecinin durumunu daha da ağırlaştırıyor.

2011 yılında Sudan’dan bağımsızlığını kazanan Güney Sudan’da 2013 sonunda yönetim içerisinde başgösteren ayrılıklar halklar arasında savaşa dönüşmüştü. Dinka ve Nuer adlı ülkenin iki temel kurucu unsuru olan halkların dahil olduğu iç savaşta 1 yıl aradan sonra çatışmalar yeniden başladı.

Çatışmalar Unity, Jonglei, Upper Nil ve Central Equatoria eyaletlerinde devam ederken, Birleşmiş Milletler (BM), yüz binlerce mültecinin durumuna ilişkin yardım çağrısında bulundu.

İNSANİ DURUM AĞIRLAŞIYOR

BM Güney Sudan misyon yöneticisi Hiroko Hirahara, bu ay içinde Etiyopya’da yeniden başlayacak barış görüşmeleri öncesinde çatışmaların bilinçli olarak başlatıldığına dikkat çekti. Hirahara, tarafların görüşmelerde ellerini güçlendirmek için daha fazla alanı kontrol etmeye çalıştığına değinirken, bunun insani durumu daha da zora soktuğu uyarısında bulundu.

Çatışmaların ülkenin batı kesimlerine yayılması tehlikesi bulunurken, en az 2 milyon kişi komşu ülkelerde mülteci konumunda. Ülke içinde de yüz binlerce kişi BM tarafından kurulan çadır kentlerde yaşamak zorunda kalıyor.

SADECE BİR KAMPTA 30 BİN ÇOCUK OKULDAN OLDU

Bentiu şehrinde kurulu kampta 120 bin iç göçmen kalırken, kampta birçok mültecinin hastalıklarla karşı karşıya olduğu uyarısı yapılıyor. Çatışmaların kamp çevresindeki alanlarda da yaşanması nedeniyle ciddi bir güvenlik sorunu oluşurken, en az 30 bin çocuğun okulu bırakmak zorunda kaldığı bildiriliyor.

Ayrıca ülke genelinde toplamda 6 milyon kişinin gıda kıtlığı yaşadığı ve hastalıklara karşı yeterli önlemlerin alınamadığı verilen bilgiler arasında. Bentiu kampında ise yetersiz beslenmeden kaynaklı yüzlerce kişinin tedavi altına alındığı kaydediliyor.

Çatışmaların yarattığı gerginliklerin mülteci kamplarına da sıçradığı ve sadece Bentiu’daki kampta son 5 yılda 100’ün üzerinde insani yardım çalışanının öldürüldüğü belirtiliyor.

BAĞIMSIZLIKTAN İKİ YIL SONRA İÇ SAVAŞ

2011 Temmuz’unda bağımsızlığını kazanan Güney Sudan’da Dinka halkına mensup Devlet Başkanı Salva Kiir, 2013 sonunda Nuer halkından olan yardımcısı Riek Machar’ı kendisine darbe planladığını iddia etmişti. Öncesinde iki halk arasında başlayan gerginlikler giderek artmış, yönetim içindeki kavganın da etkisiyle iç savaş on binlerce cana mal olmuştu.

2015 yılından itibaren belli aralıklarla ateşkesler işlese de, geçtiğimiz yıl duran çatışmalar yeniden başlamış durumda.