Hakkari kömür karasına mahkum

Hakkari'de kış aylarıyla birlikte kullanılan kalitesiz kömür nedeniyle oluşan hava kirliliği, insanların sağlığını tehdit edecek seviyeye yükseldi.

Hakkari’nin hava kirliliğinde Türkiye’de birinci, Avrupa’da ise üçüncü sırada yer alması nedeniyle insanları tedirgin ediyor. Yoğun hava kirliliği insanların sağlığını tehdit edecek seviyeye yükseldi. Kış ayları boyunca yoğun hava kirliliği nedeniyle şehrin üzerinde siyah bir hava tabakası oluşuyor. Sabah ve akşam saatlerinde dışarıda nefes almak neredeyse imkansız bir hal alıyor.

Hava kirliliğinden dolayı Hakkari’de, astım, bronşit ve akciğer hastalıklarında artış baş göstermeye başladı. Hava kirliliği şikayetleri nedeniyle yüzlerce yurttaş hastane ve sağlık ocaklarına başvurdu. Hakkari merkezde hava kirliliğinin en büyük nedeni ise kalitesiz kömür kullanımı.

KALİTESİZ VE UCUZ KÖMÜR

Yurt dışından gelen doğalgaz, Hakkari ve çevre illerde geçmesine rağmen Hakkari şehir merkezinden kullanılamıyor. Hakkari’ye bu kadar yakın olan doğalgaz boru hatları, Türkiye illerinde kullanılıyor. Doğalgazın kullanılmaması sonucu vatandaşlar kömür kullanmak zorunda kalıyor. Özellikle şehir merkezinde bulunan devlet kurumlarının yoğun kömür kullanması ve bacalarında filtre olmaması, hava kirliliğinin daha da yükselmesine neden oluyor. Özellikle tüm devlet kurumları kalitesiz ve ucuz kömür kullanıyor. Türkiye’de birinci, Avrupa’nın ise üçüncü en kirli havasına sahip olmasının en büyük nedeni, devletin ucuz ve kalitesiz kömür kullanması.

Sanayi şehri olmamasına rağmen hava kirliliğinin bu kadar yüksek olmasına tepki gösteren Hakkarililer, nefes almakta zorluk çektiklerini ifade etti. İnsanlar, devletin sağlıklarıyla oynadığını ve bugüne kadar herhangi bir önlem alınmadığını belirtti. Hakkarililer, “Doğalgaz yakınımızdan geçiyor ama biz Hakkariler faydalanamıyoruz” dedi.