Hakkari ve Van’da doğa katlediliyor
ÇEV-DER Başkanı Ali Kalçık, Van ve Hakkari’de maden şirketleriyle doğanın ve canlı yaşamın katledildiğini söyledi.
ÇEV-DER Başkanı Ali Kalçık, Van ve Hakkari’de maden şirketleriyle doğanın ve canlı yaşamın katledildiğini söyledi.
Tarihi Eserleri Koruma Araştırma Ve Geliştirme Derneği (Van ÇEV-DER) Başkanı Ali Kalçık, Hakkari ve Van’da yaşanan doğa katliamına ilişkin ANF’ye konuştu.
Hakkari doğasının uluslararası şirketlerin tehdidin altında olduğunu belirten ÇEV-DER Başkanı Ali Kalçık, Hakkari’de Amerika, Kanada, İngiltere, Fransa ve Almanya başta olmak üzere 60 ülkeye ait uluslararası şirketin maden çıkarttığını söyledi.
Bu şirketlere ayrı arı maden yeri tahsis edildiğini kaydeden Kalçık, köylülerin topraklarına el konularak bu yabancı şirketlere verildiğini söyledi. Kalçık, şöyle konuştu: “Maden çıkartılan ve köylülere ait olan bölgelere köylülerin gitmelerine dahi izin verilmiyor. Böyle bir vahşet ve uygulama var. Çıkarılan madenler ile doğal güzellikler, canlıların yaşam alanları ve canlılar katlediliyor. Ayıca bu madenlerden çıkartılan atıklar Zap Suyu’na dökülerek, zehirletiliyor. Yine her yıl madenler için yeni ihaleler yapılıyor ve bu firmalara veriliyor. Maden çıkartmak istenenlere yeni yerler tahsis ediliyor ve bu yerler tahrip edilerek yeni bir vahşete imza atıyorlar. Sadece insan yaşamı değil, tüm canlıların yaşamı tehdit altında. Cilo, Sümbül ve Meskan dağlarında adeta bir vahşet var. Bu dağlar delinerek içlerine TIR’ların bile girdiği tüneller ve labirentler açılmış. Zap Vadisi ve Suyu bu madenler tarafından kirletiliyor. ÇEV-DER olarak Hakkari’de bulunan STK’larla dayanışma içinde olduk. Bu konuda dava açacağız. Ayrıca hem bölgede hem de tüm Türkiye’de bulunan çevre derneklerine sesleniyoruz; bu vahşete karşı durmalarını istiyoruz.”
HES YETMEDİ BİR DE MERMER OCAĞI
Bir diğer vahşetin yaşandığı yerin ise Zilan Vadisi olduğunu söyleyen Kalçık, bu vadide birçok HES yapıldığı gibi şimdi de mermer ocağı açılarak tüm doğanın katledildiğini belirtti.
Doğancı köyünde mermer ocağı açıldığını ifade eden Kalçık, şunları söyledi: “Zilan Vadisi’nde incelemelerde bulunduk. Yine bölgede yapımı tamamlanan HES’lerin de takipçisiyiz. Bu konuda dava açıldı, biz de davayı takip ediyoruz. Orada yaptığımız incelemelerde mermer ocağının doğayı katlettiğini gördük. İnci kefali balığının üreme yeri olan Zilan Deresi kirletilerek endemik olan bu balığın katledildiğini yerinde tespit ettik. Özellikle bu mermer ocağı, endemik canlıların geleceği için büyük bir tehdit oluşturuyor. Orada yaptığımız incelemelere ziraat mühendisleri ve hukukçular da katıldı. Buradaki canlı yaşamın geleceği için bu mermer ocağının bir önce kapanması gerekiyor.”