HDP'den hükümete 'Yeni Hasankeyf' sorusu

HDP, 'Yeni Hasankeyf' projesini hükümete sorarak, "Hasankeyf'i tarihi bir miras olarak değerlendirmektense, bir doğa ve miras yıkımı olan baraj projesi ile yok etmenin tercih edilmesi hala anlaşılamayan durumdur" dedi.

AKP hükümeti, Başbakan Ahmet Davutoğlu imzasıyla 6 Ocak'ta yeni bir kanun tasarısı verdi. Tasarı ile Batman'ın Hasankeyf ilçesinde kültürel/tarihi yapıların 'Yeni Hasankeyf'e taşınması amaçlanıyor.
HDP Batman Milletvekili Ayşe Acar Başaran, Hasankeyf hakkında, Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal'ın yanıtlaması istemiyle yazılı soru önergesi erdi.
Başaran, önergesinde, "Tamamlandığında Türkiye'nin dördüncü büyük barajı olması beklenen Ilısu Barajı ve Hidro Elektrik Santrali ortaya çıktığı ilk günden beri yaratacağı sosyal, arkeolojik, siyasi ve ekonomik yıkım ve sorunlar nedeniyle yoğun tepkiler almıştır.  UNESCO'nun kültürel tarih mirası kriterlerinin on tanesinden dokuzunu karşılayan Hasankeyf'i tarihi bir miras olarak değerlendirmektense, bir doğa ve miras yıkımı olan baraj projesi ile yok etmenin tercih edilmesi hala anlaşılamayan ve açıklanamayan bir durumdur" ifadelerini kullandı.

'KÜLTÜREL OLARAK KAZANDIRACAĞI GETİRİLER HESABA KATILMIYOR'

Başaran, baraj projesi olarak ancak %1 civarında enerji üretebilecek ve ekonomik olarak neredeyse hiçbir getirisi olmayacak olan Ilısu'nun, kültürel bir miras olarak değerlendirildiğinde kazandıracağı getirilerin hesaba katılmamasını eleştirdi.

'HANGİ KÜLTÜREL/TARİHİ YAPILAR TAŞINACAK?'

HDP Milletvekili Başaran, Bakan Ünal'dan şu sorularına yanıt istedi:
"Hasankeyf’in UNESCO koruma listesine alınması için Bakanlığınıza herhangi bir başvuru olmuş mudur?
UNESCO’nun on kriterinden dokuzunu karşılayan Hasankeyf’in UNESCO koruma listesine alınması için Doğa Derneği tarafından Kültür ve Turizm Bakanlığı'na yapılan başvuru neden UNESCO’ya ulaştırılmamıştır?
Hasankeyf ve Dicle Vadisi'nin Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından UNESCO’ya başvuru yapılması neden uygun görülmemiştir?
Batman'ın Hasankeyf ilçesinde hangi kültürel/tarihi yapılar Yeni Hasankeyf'e taşınacaktır? Taşınma faaliyetleri ne zaman olacak ve ne şekilde yapılacaktır? Ayakları duran tarihi köprü de taşınacak mıdır?
Küçük sarayın altı ve darphanedeki çatlaklar yüzünden kale girişleri yasaklandı.  Peki, kapatılma kararı alınan bu yerlerle ilgili destekleme çalışması yapıldı mı? Yapılmadıysa neden yapılmıyor?
Bilirkişi raporlarını hazırlayanlar kişilerden biri bakanlık temsilcisi olarak Ankara Koruma Müdürlüğü'nde görev yapıyor. Aynı kişi yine bakanlıkta temsilci olarak çalışmaktadır.  Bilirkişiler neden daha tarafsız kişiler arasından seçilmemiştir? Bilirkişi raporları neden geciktiriliyor? 11 yıldır beklenen bilirkişi raporu neden hala hazırlanmamıştır?
Kalenin bulunduğu falez sular altında kalmayacak. Ancak birçok arkeolog ve mimara göre eğer çökerse üzerinde oturduğu kaya parçası ve arkasındaki binlerce mağara zarar görecektir. Bakanlığınızın bununla ilgili bir çalışması bulunmakta mıdır?
Selçuklu döneminden kalan Zeynel Bey Türbesi'nin başka bir yere nakledilerek kurtarılması planlanıyor. Bir eser, parçası olduğu coğrafi ve kültürel bütün yok edilmişken kurtarılmış sayılabilir mi?
Kültür ve Turizm Bakanlığı Anıtlar ve Müzeler Genel Müdürlüğü'ne bağlı Hasankeyf  Örenyeri kültürel envanteri neden hala yapılmadı?
İnsanlık tarihine ışık tutacak en eski medeniyetlerden kalanlar arkeolojik olarak tümüyle ortaya çıkarıldı mı? Ortaya çıkarılan bulguların ne kadarı kamuoyuna açıklandı? Göbeklitepe gibi tarihin yeniden yazılmasına yol açabilecek bazı bulgular gizleniyor mu?"