'Hewtemal'in unutulmasına izin vermeyin'

Dersimliler, Hewtemal geleneğine sahip çıkılmasını istiyor. Hatice Ana, "Bu gelenek ve göreneklerimize sahip çıkın ve unutulmasına izin vermeyin" çağrısında bulundu.

Dersimliler, Hewtemal geleneğine sahip çıkılmasını istiyor. Hatice Ana, "Bu gelenek ve göreneklerimize sahip çıkın ve unutulmasına izin vermeyin" çağrısında bulunurken, Elif Akdeniz ise Hewtemal'in dayanışma anlamına geldiğini vurguladı.
Dersim inancında önemli günlerden biri de, Hewtemal. Tarihsel geçmişi ile ilgili net bilgiler olmasa da çok uzun bir tarihi kapsayan geleneksel bir inanç olduğu ve Mezopotamya’nın kadim inançlarının devamı olduğuna dair görüşler bulunuyor.
Baharı karşılama, baharla birlikte zorlukların bitmeye başlamasının bir sevinci olarak görülüyor. Yaşlı Dersimliler 'Newroz' yerine 'Hewtemal' diyerek, bu inancın unutulmasını engellemek istiyor.

'UNUTULMASINA İZİN VERMEYİN'

Kirmanckînin sadece dil olmadığını aynı zamanda inanç, tarih, kültür ve sanat anlamı taşıdığını ifade eden 67 yaşındaki Hatice Ana, "Şimdi bizleri Kürt-Zaza diye ayırıyorlar, 'biz Kürt değil Aleviyiz' dedirtmek istiyorlaar. Alevilik inancımızdır ve Kürdüz. Kirmanckî kimliğimizdir. Gençlerimiz gelenek ve göreneklerimize sahip çıkmalıdır. Hewtemal unutulmak üzere. Bu gelenek ve göreneklerimize sahip çıkın ve unutulmasına izin vermeyin" diye konuştu.
Hatice Ana, "Gelenek ve göreneklerimiz küllerimizden yeniden doğdu. Kirmanckî kimliğimiz kaybolursa biz de kayboluruz" dedi.

'DAYANIŞMADIR'

Elif Akdeniz ise şunları söyledi: "Hewtemal dayanışmadır. komşularımızla bir araya gelip hayır yemeği verilirdi. Büyük Hewtemal da baharın geldiğini müjdeliyordu. Büyük Hewtemal'da da dayanışma içinde tüm köylüler birbirine yardım ederdi. Evlerde lokmalar pişirilir, ardından pirler gelir dua ederdi."