Hîva Yayınevi'nin Kürtçe çocuk kitapları ilgi görüyor

Hîva Yayınevi'nin Kürtçe çocuk kitapları ilgi görüyor

Kürtçe çocuk kitapları yayımlamak için kurulan Hîva Yayınevi, Kurmancî ve Kirmançkî lehçelerinin yanı sıra, yakın zamanda Kürtçenin bütün lehçelerinde kitap basmayo hedefliyor. Hîva Yayınevi kurucularından Rıdvan Polat, ekolojik içerikte ve cinsiyetçi olmayan bir eğitim sistemi için çalıştıklarını belirtti.
Türk devletinin anadilde eğitim taleplerini karşılıksız bırakması, toplumun kendi imkanlarını kullanmasını gündeme getiriyor.
Amed'de 4 kişi tarafından kurulan Weşanxaneya Hîva (Hîva Yayınevi), çocuklar için Kürtçe kitaplar yayımlayarak anadilde okuma kültürünü geliştirmeyi hedefliyor.

11 KİTAP YAYIMLANDI

“Çocuklar dilin yeniden dirilişidir” şiarıyla sadece çocuklar için çalışma yürüten ve adını Soranicede 'Umut' anlamına gelen 'Hîva'dan alan yayınevi, Kürtçe eğitim konusunda temel bir ihtiyacı karşılıyor. 2014 yazında yayına başlayan ve bugüne kadar 11 kitap yayımlayan Hîva Yayınevi, şimdilik Kurmancî ve Kirmançkî lehçelerinde yayın yaparken, yakın zamanda Kürtçenin bütün lehçelerinde çocuk kitapları sağlamayı hedefliyor. Kitapların yine yayınevi kurucuları tarafından özel olarak hazırlanan çizim ve hikayeleri de ilgi çekiyor.

ROJAVALI ÇOCUKLARA DA GÖNDERİLİYOR

Aralarında İstanbul, Ankara, Van, Siirt, Batman, Mardin, Şırnak, Bingöl ve Iğdır'ın bulunduğu onlarca il ve ilçeye ulaştırılan Kürtçe çocuk kitapları Almanya, Fransa ve İsviçre gibi Avrupa ülkelerinde yaşayan ve çocuklarına anadilini öğretmek isteyen Kürt halkından da yoğun bir ilgi görüyor. Rojava'yı da unutmayan yayınevi, Qamışlo'nun yanı sıra, şu anda Suruç ve Batman'da kalan birçok yerinden edilmiş çocuğa da kitap gönderiyor.
Hîva kitapları, aynı zamanda Amed genelinde belediye kreşleri ve Kürtçe seçmeli ders veren eğitim kurumlarında da okunuyor. Anadilde eğitimi destekleyici çalışmalar yürüten yayınevi, yakın zamanda çocuklar için eğitim destekleyici 9 yeni materyal de sunacak.

EKOLOJİK VE CİNSİYETÇİ OLMAYAN EĞİTİM İÇİN

Çalışmalarının merkezinde çocukları tutmaya devam edeceklerini söyleyen Hîva Yayınevi kurucularından Rıdvan Polat, 'eğitimi bir eğlence haline dönüştürerek çocukların dili en iyi şekilde öğrenmelerini sağlamak istediklerini' belirtti. Kürtlerin kendi kültürlerine uygun bir eğitim sağlamayı hedeflediklerini söyleyen Polat, ekolojik içerikte ve cinsiyetçi olmayan bir eğitim sistemi için çalıştıklarını kaydetti. Anadilde eğitimin, bir ulusun varlık sorunu olduğuna dikkat çeken Polat, 'dilin unutulmasının bir halkın yok olması anlamına geldiğini' vurguladı.