IEA: 2030’dan önce elektriğin yarısı düşük karbon kaynaklı olacak

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) yayınladığı bir raporda, on yılın sonuna kadar dünya elektriğinin yarısından fazlasının düşük karbonlu kaynaklardan elde edileceği tahmininde bulundu.

IEA İcra Direktörü Fatih Birol, kuruluşun yıllık raporu Dünya Enerji Görünümü 2024'ün yayınlanmasının ardından yaptığı açıklamada, “Enerji tarihinde kömür çağını ve petrol çağını biliyoruz ve şimdi büyük bir hızla gelecekte küresel enerji sistemini tanımlayacak ve giderek daha fazla temiz elektrik kaynaklarına dayanacak olan elektrik çağına giriyoruz” dedi.

Bu raporda IEA, tüm fosil yakıtlara (petrol, gaz ve kömür) yönelik talebin “on yılın sonunda” zirveye ulaşacağı tahminini sürdürüyor. Bu tahmin, petrol ve gaz endüstrisi ile Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü'nün (OPEC) tahminlerine ters düşüyor. 

IEA, “Birçok ülkede yeniden ilgi odağı olan nükleer enerji ile birlikte, rüzgar ve güneş gibi düşük emisyonlu enerji kaynaklarının 2030'dan önce dünya elektriğinin yarısından fazlasını üretmesi gerekeceğini” belirtiyor. 

OECD'nin enerji ajansı, sanayi, elektrikli mobilite, yapay zeka ve dünyadaki 11.000 veri merkezinin ihtiyaçları ve iklimlendirme tarafından yönlendirilen bir elektrik açlığına dikkat çekiyor. 

IEA, “temiz enerji geçişleri için artan bir ivme” olsa da, “dünyanın 2050 karbon nötr hedefleriyle uyumlu bir yörüngeden hala çok uzakta olduğunu” belirtiyor ve hızlanma çağrısında bulunuyor.

Raporda, düşük karbonlu enerjiye ilişkin rahminlere rağmen dünyanın hala karbon nötrlüğü hedefleriyle “uyumlu bir yörüngeden uzak” olduğu belirtiliyor. 

IEA, “2023 yılında dünya çapında rekor düzeyde temiz enerji kurulumu yapıldı, ancak enerji talebindeki artışın üçte ikisi hala fosil yakıtlarla karşılandı” diyor.