‘İklim cinayetlerini durdurmak için, fosil enerjilerin yüzde 80’inden vazgeçin’

Dünya çapında tanınmaış insan ve çevre hakları savunucuları, aydınlar, bilim insanları ve sanatçılar, 30 Kasım’da Paris’te başlayacak BM iklim konferansı COP21 öncesinde tüm dünya ülkelerini uyaran bir imza kampanyası başlattılar.

Dünya çapında tanınmaış insan ve çevre hakları savunucuları, aydınlar, bilim insanları ve sanatçılar, 30 Kasım’da Paris’te başlayacak BM iklim konferansı COP21 öncesinde tüm dünya ülkelerini uyaran bir imza kampanyası başlattılar. Kampanyanın temel amacı olarak hükümetlerin ve şirketlerin dünya üzerindeki fosil enerji kaynaklarının kullanımından vazgeçmelerini sağlamak.

‘Crime climatique stop’ adlı kitabın yayınlanması vesilesiyle de başlatılan kampanyaya birkaç gün içinde yüzlerce şahsiyet destek verdi. Kampanya ile aynı anda çıkan kitabın yazarları arasında Nobel ödüllü Güney Afrikalı din adamı Desmond Tutu, gazeteci Naomi Klein, Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli (IPCC) Başkan yardımcısı ve iklim uzmanı Jean Jouzel, Hindistanlı ekolojist ve kadın hakları savunucusu Vandana Shiva bulunuyor.

Kitapta ayrıca, Fransız ekonomist Genevieve Azam, Bolivyalı küreselleşme karşıtı Pablo Solon, gazeteci ve ekolojist Bill McKibben ile sosyal adalet alanındaki çalışmalarıyla bilinen Susan George gibi isimlerin de çalışmaları yer alıyor.  

‘İklimsel cinayetleri durdurmak için, fosil enerjilerde tam üretimi dondurun’ başlığıyla açılan imza kampanyasında, hükümet ve şirketlerden petrol, kömür ve gaz gibi enerjilerden vazgeçilmesi isteniyor. Fosil enerji rezervlerinin yüzde 80’inden vazgeçilmesi istenen çağrıda, bu kaynaklara dokunulmaması gerektiği kaydediliyor.

Çağrı metninde, 30 Kasım’da başlayacak iklim konferansı COP21 için de duyarlı olunması isteniyor. Devletlerin bugüne kadar vaat ettiklerinin küresel ısınma artışının 1880 yılına oranla 3 derece civarında sınırlanmasını sağlayabileceğinin belirtildiği çağrıda, bunun uluslararası toplumun koyduğu 2 derece hedefinden çok çok uzak olduğu vurgulanıyor.

Yeryüzü sıcaklığının, ilk ölçümlerin yapıldığı 1880 yılına oranla 3 derece artmasının dünya genelinde iklimsel değişimler ve buna bağlı olarak da doğal afetlere yol açacağı hatırlatılan çağrıda, yüz milyonlarca insanın iklim mültecisi olacağı uyarısı yapılıyor.

İnsanlığın günümüze kadar kölelik, ayrımcılık, totalitarizm ve sömürgecilik gibi suçlara karşı mücadele ettiğinin hatırlatıldığı çağrı metninde, iklimsel değişimlerin de benzeri bir direnişi gerektirdiğinin altı çizildi.