İklim Konferansı’nda çözüm çıkmadı

İklim Konferansı’nda çözüm çıkmadı

Birleşmiş Milletler Dünya İklim Konferansı’na katılan zengin ülkeler, iklim değişikliğinin yol açtığı zararları karşılamaya yanaşmayınca çözüme dönük uzlaşma sağlanamadı. 

Varşova’da yapılan BM Dünya İklim Konferansı’nda uzlaşma çıkmadı. İklim değişikliği nedeniyle dünyada ard arda doğal felaketler yaşanmasına rağmen zengin ülkeler sorumluluk almaya yanaşmadı.

Polonya’nın başkenti Varşova’da binlerce delegenin katıldığı Birleşmiş Milletler Dünya İklim Konferansı dün sona erdi. 11-22 Kasım tarihleri arasında gerçekleştirilen konfransa 130’dan fazla ülkeden binlerce delege katıldı. BM çatısı altında sürdürülen müzakereler, iklim değişikliği kaynaklı kayıp ve zararların yasal sorumluluğunu kimin alacağı konusunda yoğun tartışmaların gerçekleştirildiği konferans, çözüm noktasında tıkandı. Dünya’da, iklim değişikliğinden kaynaklı sorunlara çözüm bulma amacıyla gerçekleştirilen konferansta yaşanan krizden dolayı uzlaşma sağlanamadı. Konferans, önceki gün büyük çevre örgütlerinin boykotuna ve protesto gösterilerine sahne oldu. 

Zengin ülkeler ile yoksul ülkeler arasında, ısınmayı frenleme sorumluluğunun kimde olduğu ve iklim değişikliğinin oluşturduğu zararın bedelini kimin ödeyeceği üzerine yaşanan kriz ve görüş ayrılığı konferansa damgasını vurdu. Katar’ın Doha kentinde geçen yıl yapılan BM görüşmelerinde taraflar, Polonya’da buluşmadan önce kayıp ve zararlarla ilgilenecek bir ‘Uluslararası mekanizma’ kurulması konusunda anlaşmıştı.

Bu karar zengin ve yoksulların eski bölünmüşlük durumunu derinleştirirken, zengin devletler yasal tazminat sorumluluğunun azaltılması veya tamamen ortadan kaldırılması için yoğun çaba gösteriyor. 

Yaşanan tartışmaların çözüm noktasında tıkanması üzerine, büyük çevre örgütleri, Varşova Ulusal Stadyumu’nda düzenlenen konferansın, iklim değişikliğiyle mücadelede hiçbir başarı sağlayamadığını ileri sürüp, konferansı boykot amacıyla salonu terk etti. Greenpeace, Doğal Hayatı Koruma Vakfı WWF, Uluslararası Yardım Örgütü Oxfam ve Friends of the Earth örgütleri, küresel ısınmayla mücadele stratejilerini eleştirerek, ev sahibi Polonya’nın iklim karşıtı bir politika yürüttüğünü söyledi. Çevre örgütleri İklim Konferansı’na, ‘devletler üstü bağımsız organizasyonlar’ statüsünde gözlemci olarak katılıyor. 

BM Dünya İklim Konferansı’nda dünya çapında bağlayıcılığı bulunan bir iklim anlaşması üzerinde uzlaşma sağlanması planlanıyordu. Anlaşmanın 2015 yılında Paris’te onaylanması ve 2020 yılında da yürürlüğe girmesi hedefleniyordu. Anlaşmanın öncelikle hedefleri, sera gazı etkisi yapan enerji hammaddelerini sarfiyatını azaltmak, küresel ısınmayı dört dereceden iki dereceye indirebilmek ve iklim değişikliği ile mücadelede fakir ülkelere destek sağlamak. Ancak konferansa katılan devletler anlaşmayı sağlayacak bu hedefler konusunda uzlaşma sağlanamadı. 

Bir sonraki BM Dünya İklim Konferansı’nın Peru’nun başkenti Lima’da düzenlenmesi planlanıyor. Varşova’daki konferansı boykot eden çevre örgütleri, Lima’daki konferansa katılacaklarını açıkladı.