İngiltere’de tarih öncesi döneme ait önemli yapı bulundu
İngiltere’de neolitik döneme ait Stonehenge’den daha büyük bir sitenin keşfedildiği duyuruldu.
İngiltere’de neolitik döneme ait Stonehenge’den daha büyük bir sitenin keşfedildiği duyuruldu.
İngiltere’de neolitik döneme ait Stonehenge’den daha büyük bir sitenin keşfedildiği duyuruldu.
İngiltere’nin ünlü Stonehenge adlı neolitik dönem taş yapılarının bulunduğu alanın yakınlarında ortaya çıkarılan yapının en az 90 adet taştan oluştuğu bildirildi.
Bu taşların tümünün yerin yaklaşık 1 metre altında yatırılmış olduğunu kaydeden The Stonehenge Hidden Landscapes Project adlı kuruluş, tarih öncesi döneme ait olan yapının 500 metreye bin 500 metrelik bir daire şeklinde olduğu bilgisini verdi.
Buluşları hakkında bilgi veren arkeolog Vincent Gaffney, “bugüne kadar burasının sadece bir bayır veya çukur olduğunu düşünüyorduk” diyerek, buluşun önemine dikkat çekti.
Birmingham Üniversitesi ile Viyana Ludwig Boltzmann Enstitüsü tarafından yürütülen ortak araştırmalarda, en büyüğü 4,5 metreyi bulan taş anıtların ‘C’ şeklinde dizildiği ve en az 4 bin 500 yıllık olduğu ortaya çıktı. Böylelikle, yeni sitin Stonehenge ile aynı dönemde veya daha öncesinde inşa edildiği de anlaşılmış oldu.
Henüz yer altından çıkarılmayan anıt taşların sayısının 200 kadar olabileceğini düşünen arkeolog Wolfgang Neubauer da, “bu fantastik bir buluş” yorumunu yaptı.
Ancak sadece 90 kadar taşın tespit edilmiş olması, diğer taşların yakınlardaki Stonehenge’in inşasında kullanılmış olma ihtimalini de gündeme getiriyor. Neubauer’e göre, yeni sitte bulunan anıt taşlar ile tarih öncesi döneme ait bilinen gerçekler önemli oranda değişmiş olacak.
Wolfgang Neubauer, daha önce bulunan Stonehenge sitesini inşa edenlerin oradaki bir köyde yaşadıklarının bilindiğini kaydederken, yeni bulunan taşları yapanların da yine bu alanda yaşadıklarının kesinleştiğini söyledi.