IPCC: Küresel ısınma 2040’da 1,5 dereceyi bulacak

Tüm dünya küresel ısınmayı 2100 yılına kadar 2 derecenin ‘çok altında tutma’ hedefine nasıl ulaşacağını tartışırken, 1,5 derecelik sıcaklık artışının sadece 20 yılda gerçekleşeceği endişesi paylaşıldı.

Birleşmiş Milletler’e (BM) bağlı Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli (IPCC) tarafından hazırlanan bir rapora göre, küresel ısınmadaki artış devam edecek.

IPCC tarafından önümüzdeki Ekim ayında yayınlanacak rapora dair yapılan açıklamada, sera etkili zararlı gazların atmosfere salınma düzeyinin bu şekilde devam etmesi halinde küresel ısınma devam edecek.

2040’A KADAR 1,5 DERECELİK ARTIŞA ULAŞILACAK

Açıklamada, küresel ısınmadaki artışın 2040 yılına kadar 19’uncu yüzyıl düzeyinden 1,5 dereceye ulaşacağı kaydedildi.

Açıklamada, küresel ısınmanın 1,5 derece ile sınırlandırılmasının aşırı sıcaklık, kuraklıklar ve sellerin önlenmesinde önemli olacağına vurgu yapıldı. IPCC’ye göre küresel ısınmanın sınırlandırılması sayesinde dünya üzerinde on milyonlarca kişinin topraklarını terk etmesinin de önüne geçilmiş olacak.

Son olarak 2017 başında küresel ısınmanın 19’uncu yüzyıl sonuna oranla 1 derecenin üzerinde olduğu duyurulmuştu.

FOSİL ENERJİLERDEN ACİLEN VAZGEÇİLMESİ GEREKİYOR!

IPCC sözcüsü Jonathan Lynn, küresel ısınmanın durdurulabilmesinin en önemli adımlarından biri olarak en kısa sürede kömür üretimi ve tüketiminden tümüyle vazgeçilmesi gerekiyor. Ayrıca petrol ve doğalgaz gibi diğer fosil enerjiler yerine rüzgar ve güneş enerjisinden ağırlıklı olarak faydalanılması gerektiğine dikkat çekiliyor.

BM’ye bağlı kuruluş olan IPCC’nin sözcüsü Jonathan Lynn, küresel ısınmaya dair hazırladıkları uzman görüşlerini içeren raporun taslak metnin hükümetlere iletildiğini söyledi. Hükümetlerin yapacakları eklemeler sonrasında raporun Ekim ayına kadar yayınlanması planlanıyor.

‘2 DERECENİN ÇOK ALTINDA TUTULMASI’ HEDEFİ ZORDA

2015 yılı sonunda Fransa’nın başkenti Paris’te yapılan COP21 İklim Konferansı’nda varılan anlaşma, küresel ısınmanın 2100 yılına kadar ‘2 derecenin çok altında kalması’ hedefini içeriyordu. Bu amaca ulaşılabilmesi için ise devletlerin sera etkili gaz salınımlarını büyük  oranda azaltmalarını talep eden anlaşmanın herhangi bir caydırıcı yaptırımı ise yok.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Donald Trump’ın geçtiğimiz haziran ayında ülkesinin geri çekildiğini duyurmasıyla zora giren iklim anlaşmasına göre, gelişmiş ülkelerin 2020’den itibaren küresel ısınmadan etkilenen yoksul ülkelere yıllık 100 milyar dolarlık mali yardım yapması gerekiyor. Ancak bu yardımların hangi biçimde yapılacağına dair detaylar kesinleşmiş değil.