İzmir'de kentsel dönüşüme karşı bir dernek daha kuruldu

İzmir'de kentsel dönüşümle mücadele amaçlı Kemalpaşa Soğupınar veAtatürk Mahalleri Kentsel Dönüşüm Derneği kuruldu. Amaçlarının sadece kentsel dönüşümle mücadele olmadığını, toplumsal ve mahalledeki sorunlara da çözüm arayacaklarını belirtti.

İzmir'de kentsel dönüşümle mücadele amaçlı Kemalpaşa Soğupınar veAtatürk Mahalleri Kentsel Dönüşüm Derneği kuruldu. Amaçlarının sadece kentsel dönüşümle mücadele olmadığını, toplumsal ve mahalledeki sorunlara da çözüm arayacaklarını belirten Dernek Başkanı Yavuz Atrug, kısa sürede kentteki bütün kentsel dönüşümle mücadele derneklerinin de bir platform altında birleşeceği bilgisini verdi.
İzmir’in Kemalpaşa ilçesinde 'afet riski' taşıdığı iddiasıyla yaklaşık 10 bin kişinin yaşadığı Soğukpınar ve Atatürk mahallelerinde kentsel dönüşüm kararı alınmıştı. Mahalle halkı Kemalpaşa Belediyesi’ne tepki göstererek kararın iptali için örgütlenme çalışmalarına başlamıştı. Bu kapsamda bireysel mücadele etmenin yetersiz olduğunu gören halk ‘Kemalpaşa Soğupınar ve Atatürk Mahalleri Kentsel Dönüşüm Derneği’ni kurdu. Dernek üzerinden mahallenin ve toplumun sorunlara da çözüm aranacak.
Kemalpaşa Soğupınar veAtatürk Mahalleri Kentsel Dönüşüm Derneği Başkanı Yavuz Atrug,  çalışma yöntemleri ve kuruluş amaçlarını ANF'ye anlattı...

'BAKAN MAHALLEYİ BEĞENMEDİ, AFET RİSKİ İLAN EDİLDİ!'

Atrug, kentsel dönüşüm kararının Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce’nin açılış için geldiği Kemalpaşa’da mahalledeki evleri beğenmemesinden sonra alındığını belirterek, "Mahallemizin çok kötü göründüğünü ve buralar için çok güzel bir proje düşündüğünü söyleyip gidiyor Bakan. Kısa bir süre sonrada mahallemizin ‘afet riski’ taşıdığı kararı alınıyor. Bu kararın hangi bilimsel araştırma sonunda elde edildiği bilinmiyor. Biz de bu kararı basından öğrendik, kimse gelip bize bir şey anlatmadı" dedi.

'ORTADA KOCAMAN BİR RANT VAR'

Kentsel dönüşümde halkın lehine hiçbir yasanın olmadığının farkına vardıklarını ifade eden Atrug, şunları söyledi: "Bu konuları araştırmaya başladık. İstanbul ve İzmir’deki daha önce kentsel dönüşüm mağdurları, hukukçular ve mühendislerden  kentsel dönüşüm hakkında bilgi aldık ve gördük ki hiçbir şey bizim tarafımızda değil.  Ortada koskocaman bir rant alanı var ve biz de bu rantın kurbanlarıyız. Daha önceki yıllarda  kentsel dönüşüm adı altında yıkılan Kadifekale ve diğer mahallelerin mağduriyetini biliyoruz. Sadece bunlar değil,  ülke genelinde yüzlerce yıkılıp mağdur edilen mahalle var. Bu karar çıkınca oralarda yaşayanlar arayıp bizi bilgilendirdi."

'BİREYSEL OLARAK BİR ŞEY YAPILAMAYACAĞINI GÖRDÜK'

Mahalle halkı ile kahvehanelerde ve evlerde toplantılar yapıp dernekleşmenin ihtiyaç olduğunu anlattıklarını aktaran Atrug, "Dernek tamamen gönüllü çalışanlardan oluşuyor, arkadaşlar araştırdıkları ve öğrendikleri her bilgiyi halkla paylaşıyorlar. Soru işaretleri gideriliyor ve herkes dernek aracılığıyla bilgilendiriliyor. Kentsel dönüşüm hakkında mahalle halkı her geçen gün daha fazla şey öğreniyor. Mahalle halkının baskısıyla bu derneği kurduk; çünkü herkes bireysel hiçbir şey yapamayacağını görmüştü. Kurumlaştıkça ciddiye alındığımız gördük. Dernek aracılığıyla da örgütlenmeyi daha kolay yapabiliyoruz. Dernek çalışanlarımız mahallenin en eskilerinden oluşuyor. Çok sayıda kadın da çalışmalarda aktif yer alıyor" şeklinde konuştu.

'TOPLUMSAL SORUNLARLA DA İLGİLENECEĞİZ'

Derneğin amacının sadece kentsel dönüşümle mücadele olmadığını, toplumsal ve mahalledeki sorunlara da çözüm arayacaklarının kaydeden Atrug, "Kentimiz ve mahallemizin daha yaşanabilir olmasını sağlayacağız. Sağlık, eğitim, kültürel sorunların çözüm yollarını da hep beraber arayacağız. En önemli sorunlardan bir tanesi de tapu sorunu; bu konuya özellikle eğileceğiz" dedi. 
Atrug, İzmir’de kentsel dönüşümle mücadele amaçlı kurulan diğer derneklerle de sık sık toplantılar yaptıklarının bilgisini vererek, kısa sürede bir platform altında bütün derneklerin birleşeceğini bildirdi.

NE OLMUŞTU?

İzmir’in Kemalpaşa ilçesinde afet riski taşıdığı iddiasıyla Soğukpınar ve Atatürk mahallerinde kentsel dönüşüm kararı alınmıştı. Geçtiğimiz günlerde resmi gazetede yayımlanan kararın ardından, Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce ve Kemalpaşa Belediye Başkanı Ahmet Uğurlu arasında Kemalpaşa’da düzenlenen törenle imzalanan protokolle resmi süreç başlamıştı. 800 dönümde yapılması planlanan projede Afet riski kararının hangi bilimsel raporlara göre verildiği açıklanmamıştı.